Alarmantno stanje u mljekarstvu na području Tuzlanskog kantona

31.10.2014. 14:47 / Izvor: eKapija.ba
Alarmantno stanje u mljekarstvu na području Tuzlanskog kantona

Alarmantno stanje u mljekarstvu, bila je tema sjednice proširenog Odbora grupacije za mlijeko TK-a Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

Alarmantno stanje u mljekarstvu, bila je tema sjednice proširenog Odbora grupacije za mlijeko TK-a Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

"Moramo da se okrenemo budućnosti i da napravimo strategiju kako da mljekarstvo opstane na području našeg kantona i u državi. Veliki uzrok je nebriga institucija koje bi morale da nas permanentno, barem kroz poticaje, stave u prvi plan da možemo posijati jesenju sjetvu. Imamo stalni pad  cijena mlijeka. Mljekare su privatne firme, ne možemo uticati na njih, ali možemo stvoriti korektan odnos sa mljekarama da nas ispoštuju, da ne diraju cijenu mlijeka, jer inače kasne ove ostale obaveze", rekao je Sead Huskić, predsjednik Grupacije za proizvodnju mlijeka TK-a.

Kao drugi problem Huskić je naveo uvođenje "higijenskog paketa" koji veliki proizvođači nekako mogu ispoštovati uz velike napore, međutim, mali ne mogu.

"Imamo oko 20 posto mlijeka evropskog  kvaliteta, to znači da oko 80 posto mlijeka ne ispunjava "higijenski paket". Moramo uticati da se prolongira program o "higijenskom paketu" jer mali proizvođači to neće moći podnijeti a to, između ostalog, znači ukidanje radnih mjesta. Možemo im pomoći uticajem na institucije, jer nama trebaju sredstva koja smo mi zaradili, da nas mljekara pokuša pomoći u jesenjoj sjetvi, da nam ne dira cijene, da pokušamo naći partnera za rad", poručio je Huskić.

Predsjednik Grupacije za proizvodnju mlijeka TK-a kazao je da će mljekari s područja TK-a podržati svaku blokadu, ali mirnih protesta, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo.

"Nije u redu ovo što nam rade. Blokiranjem Rusije i izvoza iz Evropske unije, EU subvencionira svoj izvoz mlijeka na naše tržište samo da se riješi tržišnih viškova. Ne smijemo dozvoliti da se nečiji višak slije u našu državu. To nije pošteno od naših institucija. Sistem blokade je prijašnji prelevman koji je bio zaštitna mjera za domaću proizodnju. Ako ga nema mi nismo konkuretni, jer cijena koštanja u BiH i u EU jednog proizvoda nije ista", kazao je Huskić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti