Banja Ilidža dobila 30-godišnju koncesiju za izvorište termomineralne vode

03.11.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Banja Ilidža dobila 30-godišnju koncesiju za izvorište termomineralne vode

Za uzvrat, shodno odredbama potpisanog Ugovora o koncesiji Banja Ilidža, kako je popularno nazivaju, će uplatiti jednoratnu koncesionu naknadu u izsnosu od 28.000,00 KM.

Javna zdravstvena ustanova Centar za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i banjsko liječenje "Ilidža" Gradačac stekla jizvosi pravo da u narednih 30 godina vrši eksploataciju podzemne termomineralne vode iz izvorišta "Ilidža“ Gradačac.

Za uzvrat, shodno odredbama potpisanog Ugovora o koncesiji Banja Ilidža, kako je popularno nazivaju, će uplatiti jednoratnu koncesionu naknadu u izsnosu od 28.000,00 KM. Također, u periodu eksploatacije Banja će plaćati 0.20 KM po metru kubnom exploatisane vode, s tim da godišnji iznos tekuće koncesione naknade ne može biti manji od 3.000,00 KM bez obzira na količinu eksploatisane termomineralne vode.

"Naša zdravstvena ustanova, osim brige i pažnje prema korisnicima naših usluga, redovno izmiruje sve svoje obaveze, kako prema radnicima, tako i prema državi. S tim u vezi, mi smo prije današnjeg potpisivanja Ugovora uplatili prvu ratu jednokratne koncesione aknade u iznosu od 7.000,00 KM", rekao je direktor ove zdravstvene ustanove Enes Tokić.

Uzimajući u obzir da 80% sredstava iz koncesione naknade pripada lokalnoj zajednici, tj. općini gdje se eksploatacija vrši, a 20% sredstava Kanton koristi za dalja istraživanja, može se reći da je Banja Ilidža i na ovaj način postala generator razvoja u Općini Gradačac.

"Zadovoljstvo nam je što smo u prilici dodijeliti ovo pravo jednoj uspješnoj i perspektivnoj zdravstvenoj ustanovi na području Tuzlanskog kantona. Nadamo se da će u ovom periodu od narednih 30 godina Banja nastaviti da radi u mnogo kvalitetnijim uslovima i da će danas potpisani Ugovor doprinijeti daljem razvoju ove ustanove", rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Mulaga Fejzić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti