Duvanska proizvodnja pod znakom pitanja

08.11.2014. 11:08 / Izvor: SRNA
Duvanska proizvodnja pod znakom pitanja

​Proizvodnja duvana na području Posavine je zadovoljavajuća, a zbog majskih poplava potpuno je uništena u dijelovima Semberije, Krajine i Hercegovine, navode u Udruženju proizvođača duvana "Posavina".

Proizvodnja duvana na području Posavine je zadovoljavajuća, a zbog majskih poplava potpuno je uništena u dijelovima Semberije, Krajine i Hercegovine, navode u Udruženju proizvođača duvana "Posavina".

Predstavnik ovog udruženja Zoran Božanović rekao je Srni da je dalja proizvodnja duvana u Republici Srpskoj pod znakom pitanja i zbog nelojalne konkurtencije i sivog tržišta na kojem nakupci i preprodavci duvana ostvaruju enormne zarade u odnosu na proizvođača.

Božanović je napomenuo da proizvođači duvana u Srpskoj traže izjednačavanje cijene duvana sa bližim i daljim okružnjem, kao i sa zemljama EU.

On je podsjetio da  cijena organizovane proizvodnje suvog duvana prve klase "Virdžinija" nije mijenjana u posljednjih 30 godina i trenutno je od četiri do četiri i po KM, dok se prosječna cijena treće klase duvana kreće oko tri KM, u koju je uračunata premija od 0,50 KM.

Milan Nikolić iz Udruženja proizvođača duvana "Posavina" rekao je Srni da su ljudi u Republici Srpskoj u ranijim godinama ostvarivali veliki prihod od proizvodnje duvana.

"Postoje firme koje ugovaraju proizvodnju duvana. Cijene duvana i premije za proizvodnju duvana su trenutno niske, tako da je budućnost ove proizvodnje pod znakom pitanja", zaključio je Nikolić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti