Profitira crno tržište rezanog duvana

02.02.2015. 07:46 / Izvor: Nezavisne novine
Profitira crno tržište rezanog duvana

Prošlogodišnje povećanje akciznog opterećenja na rezani duvan dovelo je do pada prodaje ove industrijske biljke na zvaničnom tržištu duvana, dok se, s druge strane, njegova potražnja na crnom tržištu povećala, navode proizvođači duvana i analitičari.

Prošlogodišnje povećanje akciznog opterećenja na rezani duvan dovelo je do pada prodaje ove industrijske biljke na zvaničnom tržištu duvana, dok se, s druge strane, njegova potražnja na crnom tržištu povećala, navode proizvođači duvana i analitičari.

Prema izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu Upravnog odbora UIO BiH, navodi se da su trendovi na tržištu duvana u periodu prije izmjene Zakona o akcizama bili izuzetno loši jer je većina pušača sa cigareta prešla na rezani duvan.

"Velika zamjena cigareta rezanim duvanom dovela je do jačanja poreske evazije, odnosno izbjegavanja plaćanja poreza, tako da je u prvoj polovini prošle godine došlo do pada prihoda od akciza na duvan i cigarete, dok su prihodi akciza za rezani duvan porasli za 29 odsto više nego u istom periodu 2013. godine", navodi se u izvještaju.

S tim u vezi, ističe se da su određena pomjeranja na tržištu duvana počela da se javljaju nakon usvajanja izmjena zakona.

"Drastično povećanje akciznog opterećenja rezanog duvana podstaklo je njegovo gomilanje, a u tome je prednjačila domaća duvanska industrija", stoji u izvještaju.

Kako navode, najava velikog povećanja akciza na rezani duvan dovela je do povećane potrošnje neoporezivanog nebrendiranog duvana.

"Kao dokaz postojanja tražnje za rezanim duvanom izvan registrovane pokazuje podatak da je za sedam mjeseci uvezeno 18 odsto više papirića za mašinsku proizvodnju cigareta, što je suprotno od silaznog trenda domaće proizvodnje cigareta", ističe se u izvještaju i dodaje da je zabilježen pad vrijednosti rezanog duvana za 6,8 odsto.

"Novi trendovi na tržištu duvana u BiH donijeli su rast prihoda od akciza, gdje je naplaćeno 30,8 miliona KM akciza više nego u 2013. godini", pokazuje izvještaj, koji zaključuje da se zahvaljujući izmjenama Zakona o akcizama u kratkom vremenu stabilizovalo tržište duvana.

S druge strane, Marko Mitrović, predsjednik Udruženja proizvođača duvana RS, kaže da se o veličini crnog tržišta duvana može samo nagađati.

"Činjenica jeste da je došlo do povećanja crnog tržišta duvana, ali je teško ta kretanja tačno utvrditi jer je to tržište ogromno", rekao je on i dodaje da država sistemski ne rješava probleme u proizvodnji duvana, dok su uvozni lobiji jaki, a s druge strane šverceri na duvanskom tržištu rade svašta.

"Ne može država samo nametati poreze proizvođačima koji su legalni i koji hoće da rade i proizvode. Iz razloga većih nameta, onda se 'država vara' od strane pojedinih u tom lancu proizvodnje", ističe Mitrović.

Prema njegovim riječima, država gubi ogromne pare zbog duvanske sive ekonomije jer neće da manji dio prihoda od akciza "upumpa" i vrati u proizvodnju, kako bi se smanjilo crno tržište.

Smatra da nije kriv onaj proizvođač kojem je ponuđena otkupna cijena od tri do četiri marke jer on ne može da pokrije troškove proizvodnje i kad mu se pojavi neki švercer sa ponuđenom cijenom od 10 maraka, normalno je da će je i prihvatiti.

"Kada bi država ponudila malo veću premiju i stimulanse za one koji proizvedu više od ugovorene količine, a može to ponuditi, onda ni proizvođači ne bi imali interes da prodaju na crnom tržištu i sve bi išlo u legalne tokove", kaže Mitrović.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da nameti države apsolutno guraju duvan u sivu ekonomiju.

"Situacija je takva da se pušači krajnje racionalno i ekonomično ponašaju jer ih ograničena primanja prisiljavaju na to da svoje potrebe za pušenjem zadovoljavaju na racionalniji način", rekao je on i dodao da pušači rezani duvan po nižoj cijeni lako mogu donijeti i prenijeti sa drugih tržišta ili kupiti direktno od domaćinstava koja se bave proizvodnjom.

Pavlović kaže da do projektovanog povećanja sredstava izmijenjenim Zakonom o akcizama ipak nije došlo.

"Nefleksibilnost duvana, na koju se računalo kada se podizala visina akciza, očigledno ne daje planirani rezultat, dok potrošnja i dalje postoji u praksi, što potvrđuje povećani uvoz papira za motanje cigareta", rekao je on.

Svetozar Mihajlović, direktor bijeljinskog preduzeća za otkup duvana, ranije je isticao da su izmjene Zakona o akcizama doprinijele samo povećanju crnog tržišta i da su izmjene donesene jednostrano, bez sagledavanja negativnih posljedica koje sa sobom nose.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti