Drvoprerađivači insistiraju na donošenju zakona o šumama na nivou FBiH

14.11.2014. 09:24 / Izvor: Fena
Drvoprerađivači insistiraju na donošenju zakona o šumama na nivou FBiH

Predsjednik Grupacije Ante Begić kazao je da pitanje zaštite šuma ne može biti regulirano uredbama, nego da je potreban zakon o šumama na nivou Federacije BiH, kao okvir za kantonalne zakone, a koji već postoje u devet kantona.

Na sjednici Grupacije šumarstva i drvne industrije Privredne komore FBiH, između ostalog, bio je razmatran Nacrt uredbe o zaštiti šuma u FBiH, snabdijevanje sirovinom drvoprerađivača i strategija drvne industrije u FBiH.

Predsjednik Grupacije Ante Begić kazao je da pitanje zaštite šuma ne može biti regulirano uredbama, nego da je potreban zakon o šumama na nivou Federacije BiH, kao okvir za kantonalne zakone, a  koji već postoje u devet kantona.

Istakao je da ne postoji nikakva prepreka za dogovor i da zakon o šumama na nivou Federacije BiH može vrlo brzo biti donosen.

Savjetnica u Privrednoj komori FBiH Šemsa Alimanović izjavila je da je u periodu januar – august 2014. zabilježen porast izvoza proizvoda od drveta za 19,1 posto u odnosu na isti period prošle godine, kao i izvoz namještaja za 3,5 posto.

- Proizvodnja namještaja zabilježila je pad u periodu poplava, a znatno je porasla u devetom mjesecu. Ipak, u odnosu na 2013. proizvodnja je zabilježila ukupan pad od oko pet posto – kazala je Alimanović.

Ona je naglasila da nepostojanje zakona o šumama na nivou FBiH predstavlja glavni problem snabdijevanja sirovinom proizvođača finalnih proizvoda koji su izvozno orijentirani, jer su samo tri šumarstva certificirana, što zadovoljava svega 1/3 potreba bh. proizvođača.

Direktor firme MS&Wood Muhamed Pilav smatra da zakon treba hitno biti donesen, kako uslijed problema sa snabdijevanjem ne bi došlo do potpunog prestanka prozivodnje finalnih proizvoda.

Dodao je da je, za razliku od BiH, izvoz trupaca u cijeloj Evropi zabranjen ili destimuliran, dok su bh. proizvođači primorani da uvoze repromaterijal kako njihove firme ne bi obustavile  proizvodnju. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti