Mljekari nezadovoljni predloženim mjerama: Nastavak blokade terminala

19.11.2014. 08:52 / Izvor: Nezavisne novine
Mljekari nezadovoljni predloženim mjerama: Nastavak blokade terminala

Proizvođači mlijeka iz BiH, koji zbog prekomjernog uvoza iz EU već danima blokiraju rad carinskih terminala, nisu zadovoljni mjerama koje je predložio Savjet ministara BiH i zbog toga nastavljaju proteste.

Proizvođači mlijeka iz BiH, koji zbog prekomjernog uvoza iz EU već danima blokiraju rad carinskih terminala, nisu zadovoljni mjerama koje je predložio Savjet ministara BiH i zbog toga nastavljaju proteste.

Oni su naveli da će u četvrtak, 20. novembra, održati sjednicu upravnih odbora udruženja mljekara iz FBiH i RS, ali i drugih poljoprivrednih udruženja koja im se sve masovnije priključuju, nakon koje će odlučiti i da li će ići u radikalnije proteste, koji bi podrazumijevali blokadu ne samo carinskih terminala, nego svih graničnih prelaza u BiH, a na kraju i zajedničkih institucija BiH u Sarajevu.

Poljoprivrednici tako ne odustaju od svojih zahtjeva za uvođenje prelevmana od 0,72 KM na uvezeno mlijeko, zatim plavog dizela, rješavanje pitanja izvoza mlijeka u EU i zatvaranje graničnih prelaza za izvoz i uvoz robe životinjskog i biljnog porijekla, Goricu, Izačić i Orašje. Pored toga, tu je i zahtjev za uvođenje zaštitne cijene pri uvozu mlijeka i mesa u BiH, zatim da se sa EU dogovore koridori izvoza u Tursku i Rusiju, te da dužina trajanja kredita za poljoprivrednike bude do 25 godina.

Naime, iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da su usmeno informisani o novim zahtjevima udruženja poljoprivrednih proizvođača o kojima će se, kako su naveli, institucije BiH izjasniti kada ih dobiju u pisanoj formi.

 U četvrtak sjednica upravnih odbora udruženja, nakon koje će odlučiti da li će ići u blokadu svih graničnih prelaza

"Savjet ministara BiH poziva sva nadležna tijela u BiH da dodatno i detaljno razmotre postojanje pravne osnove za aktiviranje procedure zaštite domaće proizvodnje definisane Odlukom o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza i Odlukom o postupku i načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske dažbine, te da o nalazima i mogućim rješenjima informišu Savjet ministara BiH u najkraćem roku", navedeno je u saopštenju nakon sjednice. Kako je istaknuto, pozvana su i sva nadležna ministarstva i upravne organizacije u BiH da se maksimalno angažuju na osiguranju novih tržišta za mlijeko i mliječne proizvode iz BiH. Sugerisano je i da se intenziviraju aktivnosti radi iznalaženja mogućnosti za provoz mlijeka i mliječnih proizvoda preko teritorije EU na tržišta Turske i Rusije.

"Zadužena je Uprava za indirektno oporezivanje BiH da nastavi obavljati pojačane inspekcijske kontrole uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na graničnim prelazima, te da nastavi da sprovodi naknadnu kontrolu uvoznika mlijeka i mliječnih proizvoda", saopšteno je iz Savjeta ministara BiH. Pored toga, pozvane su sve nadležne institucije u BiH da pri planiranju i izradi budžeta za 2015. godinu posebno vode računa o mogućnostima povećanja finansijske podrške sektoru mljekarstva u BiH.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kazao je da nisu zadovoljni zaključcima sa sjednice Savjeta ministara BiH, navodeći da smatra da institucije kupuju vrijeme.

"To što su oni donijeli su neke opšte mjere, koje nama ni dugoročno ne daju neku sigurnost i mogućnost u proizvodnji i mi ćemo u četvrtak održati sjednicu upravnih odbora i tada ćemo iznijeti zajedničke stavove. Ono što kaže većina, tako će i biti", rekao je Usorac i dodao da na terminalima ostaju do daljeg, ističući da će im se, pored uzgajivača svinja, pridružiti i živinari, voćari i uzgajivači ribe. On je dodao da nije tačno da je Savjet ministara BiH o njihovim zahtjevima informisan usmeno, jer su zahtjeve poslali elektronskom poštom.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, rekao je da oni već kreću s pripremama za blokadu uvoza svinjetine u BiH. Maljčić, koji je i predsjednik Skupštine Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da je svakog dana sve više poziva od strane članstva koji podržavaju blokade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti