Milkos ne otkupljuje mlijeko sa farmi na kojima je utvrđena bruceloza!

11.12.2014. 10:43 / Izvor: eKapija.ba
Milkos ne otkupljuje mlijeko sa farmi na kojima je utvrđena bruceloza!

Svi kooperanti Milkosa imaju mliječne kartone za svako grlo koje je u liniji proizvodnje mlijeka što predstavlja zdravstveni karton i ličnu kartu te životinje.

Sarajevska mljekara Milkos dobila je veliki broj upita od svojih kupaca a koji se odnose na sigurnost konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda nakon sto je u medijima objavljena informacija u vezi pojave bruceloze na farmi u Sarajevu.

U svom saopćenju za javnost, Sarajevska mljekara Milkos navela je da ne otkupljuje mlijeko sa farme na kojoj je utvrđena pojava bruceloze.

"Naša mljekara otkupljuje mlijeko samo i jedino od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Svi kooperanti Milkosa imaju mliječne kartone za svako grlo koje je u liniji proizvodnje mlijeka što predstavlja zdravstveni karton i ličnu kartu te životinje. Svi kooperanti Milkosa imaju registrovane životinje u Registru za stoku i svakoj od tih životinja dodjeljuje se broj prilikom rođenja na osnovu kojeg se prati zdravstveno stanje životinje za vrijeme njenog života", dodaju iz Milkosa.

Sarajevska mljekara Milkos pod redovnim je dnevnim nadzorom veterinarskih inspektora sarajevske kantonalne inspekcije. Tom prilikom inspektori kontrolišu kvalitet, mikrobiološku ispravnost i zdravstveno stanje svježeg mlijeka, poluproizvoda i gotovog proizvoda. Veterinarska inspekcija redovno provodi mjere kontrole na bolesti životinja kao i na prisustvo antibiotika, teskih metala, toksina i pesticida. Interna laboratorija Milkosa radi kontrolu svakog uzorka mlijeka od svakog dobavljača na dnevnoj bazi. Svo primljeno mlijeko podvrgava se procesu termičke obrade mlijeka čime se isključuje svaka mogućnost da na tržište dođe zdravstveno neipravana proizvod. Vanjski nezavisni kontrolor je Veterinarski fakultet u Sarajevu koji kontroliše gotove proizvode iz naše proizvodnje.

"Sarajevska mljekara Milkos sugeriše da kupujete mlijeko i mliječne proizvode samo od registrovanih, poznatih i priznatih mljekara u kojima se vrši potpuna kontrola nad svim parametrima važnim za zdravstvenu ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Izbjegavajte kupovinu mlijeka od proizvođača koji nemaju ispravno deklarisane proizvode i čije stavljanje u promet nije pod potpunom kontrolom ovlaštenih institucija", kažu u Milkosu.

Napominju da je sarajevska mljekara Milkos dobila rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i pozitivno je ocijenjena od strane EU veterinarskih inspektora što govori o ozbiljnosti rada mljekare.

"U slučaju da imate pitanja molimo vas da se javite putem maila na info@milkos.ba. Rado ćemo vam dati sve odgovore ili vas uputiti na institucije koje vam mogu odgovoriti", navode u Milkosu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti