Da li ste spremni za CPV/JRJN? Trebate pomoć?

16.12.2014. 13:48 / Izvor: eKapija.ba
Da li ste spremni za CPV/JRJN? Trebate pomoć?

Jedinstveni rječnik javne nabavke (Common Procurement Vocabulary) je referentna nomenklatura koja se primjenjuje u postupku javne nabavke, a istovremeno osigurava usklađenost sa ostalim postojećim nomenklaturama.

Kao što je svima već poznato, u BiH je od 27. novembra počela primjena novog  Zakona o javnim nabavkama BiH. Već sada je jasno da se radi o veoma kompleksnom Zakonu koji je u mnogim segmentima različit od dosadašnje prakse, a samo jedan segment toga je i primjena sistema CPV kodova koja će ubuduće biti obavezna za postupke javnih nabavki u BiH.

Budući da portal eKapija.ba stalno ide u korak sa trendovima, tako je naš cijeli sistem već dvije godine prilagođen evropskim standardima, odnosno unošenju tendera prema CPV (Common Procurement Vocabulary) kodovima javnih nabavki u Evropskoj uniji i korisničkom interfejsu.

Inače, Jedinstveni rječnik javne nabavke (Common Procurement Vocabulary) je referentna nomenklatura koja se primjenjuje u postupku javne nabavke, a istovremeno osigurava usklađenost sa ostalim postojećim nomenklaturama. Sastoji od oko 9500 kategorija na 21 evropskom jeziku, te je prepoznat kao međunarodni standard za klasifikaciju koji su prihvatile Svjetska banka i druge međunarodne organizacije.

CPV se sastoji od glavnih izraza za definiranje predmeta ugovora, te dodatnih izraza za detaljnije kvalitativne informacije. Glavni izrazi temelje se na razgranatoj strukturi koja se sastoji od najviše 9 brojki  (oznaka od 8 brojki, plus brojka za provjeru) povezanu s riječima koje opisuju vrstu robe, radova ili usluga koje su predmet nabavke.

Dakle, opis roba, usluga ili radova, iznos, obim ili količina moraju biti navedeni u tenderskoj dokumentaciji. Opis mora biti jednostavan, tako da dobavljači iz BiH i inostranstva, mogu identificirati koje tačno potrebe ima ugovorno tijelo. Također, prilikom određivanja količina, važno je da se naznače precizne jedinice i ukupnu količinu jedinica koja se nabavlja.

Pomoć portala eKapija.ba

Ipak, uz prednosti koje nudi takav sveobuhvatan sistem, CPV sistem ima i nedostataka. Na primjer, ne postoji kod za svaku vrstu proizvoda i usluga. Kodovi se vrlo često upotrebljavaju pogrešno, što dovodi do krivih informacija i obavijesti. Isto tako, događa se da sistem ne prepoznaje je li riječ o uslugama, opremi ili radovima, što potencijalne izvođače može dodatno zbuniti.

U svakom slučaju, ukoliko ste i vi od onih kojima je potrebna dodatna pomoć i u dilemi ste koji CPV kod koristiti prilikom objave vašeg tendera kao npr. kod tendera za održavanje ili popravku računara te njihovu nabavku  (30200000 Oprema za kompjutere i kompjuteri, 30213000 PC Personalni kompjuteri, 30236000 Mješovita računarska oprema, 50312000-5 Održavanje i popravka kompjuterske opreme) obratite se stručnom timu portala eKapija.ba koji vam je na usluzi i koji možete dobiti na sljedeće brojeve telefona:

033 762 216

033 586 290/291/292

033 762 665/666/667

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti