Politički lideri u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se nudi

17.01.2015. 08:30 / Izvor: Fena
Politički lideri u BiH trebaju iskoristiti priliku koja im se nudi

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemačke poručili su jučer političkim liderima i predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi te da ne propuste možda najbolju ponudu koju će Evropska unija ikada dati BiH.

Ministri vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva i Savezne Republike Njemačke Philip Hammond i Frank-Walter Steinmeier poručili su jučer političkim liderima i predstavnicima svih nivoa vlasti u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi te da ne propuste možda najbolju ponudu koju će Evropska unija ikada dati BiH.

Hammond i Steinmeier sastali su se jučer u Sarajevu s članovima Predsjedništva BiH, ministrom vanjskih poslova, predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), te liderima političkih stranaka da bi razgovarali o napretku u procesu pristupanja EU i novoj EU inicijativi.

Podsjetili su da je inicijativa EU koja je započeta u novembru prošle godine, stavila pitanje BiH na vrh dnevnog reda Vijeća za vanjske poslove EU. Međutim, poručuju "da tu neće vječno ostati."

Kako kažu, od lidera BiH traže da iskoriste ovu priliku i da ne oklijevaju, niti razgovaraju mjesecima, jer će se pojaviti neka druga pitanja.

 Nama treba odgovor na ovu inicijativu - potcrtali su Hammond i Steinmeier.

Hammond je naglasio  da su protesti u februaru prošle godine bili upozorenje da se stvari ne mogu nastaviti kako je to do sada bio slučaj, te da narod BiH zahtijeva bolju budućnost, radna mjesta, prosperitet i ekonomski rast. Stoga su, pojašnjava, od političara i vlasti u BiH tražili da postupaju u interesu građana ,te da prošlost, vjerske i etničke podjele ostave iza sebe.

Informirao je da je Predsjedništvo BiH izradilo pismeni Prijedlog zajedničke izjave o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

- Potpis svih političkih lidera i podrška Parlamenta BiH tom dokumentu dovodi do toga da će EU početi primjenjivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - kazao je Hammond. Izrazio je optimizam i sigurnost da lideri BiH neće propustiti priliku koja im se nudi, da se ide naprijed ka članstvu u EU, zajedno sa susjednim zemljama.

- Mi ćemo vam pomoći i podržati BiH na njenom putu ka članstvu u EU - poručio je Hammond.

Ministar vanjskih poslova SR Njemačke Frank-Walter Steinmeier izrazio je zabrinutost činjenicom da je BiH stagnirala na putu ka EU i istakao da je to bio razlog pokretanja inicijative EU. Sada, podvukao je, žele novi početak za BiH na njenom puti ka EU.

Po njegovim riječima, razgovori koje su jučer vodili s državnim zvaničnicima i liderima stranaka u BiH, ulili su uvjerenje da je moguće formulirati reformski put koji će u velikoj mjeri poboljšati životne uslove građana BiH.

- Nakon razgovora s političkim liderima, stekao sam utisak da su jedinstveni u mišljenju da treba nastaviti ovim putem i da drugog načina i nema, jer postoji rizik da će nezadovoljstvo među građanima u BiH rasti - kazao je Steinmeier.

Hammond i Steinmeier izrazili su nadu da će, zajedno s partnerima u EU, uspjeti da BiH pokažu put koji bi omogućio da se ova perspektiva za evropsku budućnost naše zemlje stvarno i ostvari.

Za ostvarenje te perspektive, naglašavaju, potrebna je konstruktivna saradnja i hrabrost, da se donesu odluke u procesima promjena i reformi.

Stoga, poručuju Hammond i Steinmeier, stavljaju svoje i kapacitete EU da podrže BiH na tom putu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti