Poslovni portal eKapija.ba i čelinački privrednici jačaju saradnju

05.06.2015. 14:08 / Izvor: eKapija.ba

eKapija.ba i Razvojna agencija Čelinac finalizirali su dogovor oko generalnog medijskog pokroviteljstva IV Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma "Čelinac 2015", koji će biti održan od 17. do 19. septembra.

U okviru dugogodišnje uspješne suradnje Razvojne agencije opštine Čelinac i poslovnog portala u BiH – eKapija.ba, jučer je organizirana posjeta čelinačkim preduzećima. Posjećena su preduzeća koja čine okosnicu čelinačke privrede Vineks-M, Megamont, DI Fačo, MaxComerc, Madra, Hotel Turist, Mediteran Inox i njihova nezaobilazna plantaža aronije.

Tokom posjete istaknuto je kako strukturu čelinačke privrede čini poljoprivreda, šumarstvo, industrija, saobraćaj, građevinarstvo, trgovina, ugostiteljstvo i zanatstvo. Važan faktor za ove oblasti je blizina Banja Luke, koja predstavlja kako veliki ragionalni centar koji se stalno izgrađuje tako i veliki potrošački centar koji će uvjek imati potrebu za proizvodima ovih industrija.

U opštini Čelinac nalaze se i dvije poslovne zone smještene u gradskom području, a zbog popunjenosti kapaciteta provode se aktivnosti i na formiranju treće.

Neke od uspješnih firmi koje su u ranijem sistemu egzistirale na ovim područjima su Svila, Čajevac, Hidrat – fabrika kreča… Danas ovi prostori nisu zatvoreni i porušeni. Sve je popunjeno , svi proizvode,  prodaju na bh. tržištu ili izvoze u Italiju, Austriju, Njemačku, Hrvatsku, Sloveniju… Prema posljednjim podacima kojima raspolaže Odjeljenje za privredu opštine Čelinac pokrivenost izvoza uvozom ili saldo robne razmjene na području opštine Čelinac je pozitivan.

Ono što nedostaje ovom gradu direktor Razvojne agenije Čelinac Aleksandar Branković kaže, jeste jedan dobar domaći trgovački centar. Prostor već imaju, te se nadaju da će najveći bh. trgovački lanac Bingo  u Čelincu pronaći svoju šansu za poslovanje.

Inače, cilj posjete ekipe portal eKapija.ba  je promocija uspješnih poduzetničkih i poslovnih priča s područja Čelinca, ali i njihovo dodatno povezivanje s organizacijama kao što su Razvojna agencija Čelinac i eKapija.ba, koje im mogu pružiti konkretnu podršku i olakšati poslovanje.

Također, finaliziran je dogovor oko generalnog medijskog pokroviteljstva IV Regionalnog sajma privrede, poljoprivrede i turizma "Čelinac 2015", jednog od najvećih sajmova privrede u banjalučkoj regiji koji će biti održan od 17. do 19. septembra.

S.B.- E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti