Tuzlanski Euroaquaing uspješno realizovao novi projekat u Nigeru

17.06.2015. 11:54 / Izvor: eKapija.ba

Tuzlanska kompanija Euroaquaing je uspješno završila još jedan inostrani projekat za veliku američku grupaciju RWL.

Tuzlanska kompanija Euroaquaing je uspješno završila još jedan inostrani projekat za veliku američku grupaciju RWL.Naime, kako nam kažu iz ove kompanije, oni su na zahtjev RWL grupacije, poslali svog predstavnika da održi obuku za pripadnike vojske Nigera.

RWL grupacije  je dugogodišnji poslovni partner Euroaquainga i jedna od vodećih kompanija u polju projektovanja, proizvodnje i inoviranja sistema za tretman vode.

''Potreba za angažmanom stručnjaka iz Euroaquainga nastala je kao rezultat donacije savremenih mobilih jedinica za tretman riječne i jezerske vode proizvedene od strane RWL grupacije, koje je Američka humanitarna organizacija USAID donirala vladi Nigera u sklopu velike pomoći stanovnicima ovog dijela Afrike'', kažu za ekapija.ba iz ove kompanije.

Zadatak stručnjaka iz Euroaquaing je bio da obuči pripadnike vojske Nigera da efikasno i bezbjedno upravljaju mobilnim jedinicama za tretman riječne i jezerske vode,kao i da upoznaju osnovne principe sistema reverzne osmoze i ultrafiltracije na čijim principima pomenute mašine i rade.

Nakon obuke vojnici polaznici bi trebalo da su u mogućnosti obučavati ostale pripadnike vojske Nigera o radu sa mobilnim jedinicama za tretman vode.

Svaka jedinica je instalirana na pokretnu prikolicu, a sastoji se od kombinacije membrana za ultrafiltraciju i reverznu osmozu, ima vlastiti izvor električne energije (generator).

"Cijeli proces rada uređaja je upravljan uz pomoć naprednih programibilnih logičkih kontrolora (PLC), tako da je uticaj operatora/čovjeka na rad uređaja minimiziran čime je umanjena mogućnost ljudske pogreške", navode iz Euroaquainga.

Program obuke i edukacije vojnika se izvodio se u Niameyu, glavnom gradu Nigera u vojnoj ustanovi, a sve demonstracije rada uređaja su izvršene na rijeci Niger, iz koje su zagađenu riječnu vodu pomenuti uređaji preradili do stepena vode za piće i ljudsku upotrebu.

Govoreći o izazovima sa kojima su se suočavali kažu da se u toku same obuke pojavilo par tehničkih problema u radu uređaja jer oni nisu predhodno puštani u rad, te je predstavnik Euroaquainga prvobitno morao da ispita sve parametre i postavke uređaja, i podesi ih tako da omogući normalan i nesmetan rad uređaja i uspješno okončanje obuke.

"Prva dva dana treninga su se sastojala od teoretske nastave u kojoj su polaznici upoznati sa svim dijelovima i funkcijom svakog pojedinačnog dijela uređaja, a za bolje razumjevanje rada sistema upoznati su i sa osnovama tretmana vode uopšte, sa posebnim osvrtom na tretman voda reverznom osmozom i ultrafiltracijom", ističu iz kompanije.

Dodaju da su pored toga polaznici morali da prođu i obuku za bezbjedno rukovanje i opremom za čišćenje pomenutih jedinica za tretman vode.

Nakon toga, u naredna tri dana uređaj je instaliran na obalu rijeke Niger, gdje je prvi dan zadatak Euroaquaing stručnjaka bio da korak po korak pokreće sistem za tretman vode i objašnjava svaku fazu procesa. Nakon toga je slijedeća dva dana nadgledao praktičan rad polaznika obuke na mobilnim jedinicama koji su se na taj način praktično upoznali sa radom uređaja.

''Nakon završene obuke predstavnik američke ambasade za zapadnu Afriku i pukovnik vojske Nigera su predali certifikate polaznicima obuke, a Euroaquaing je uspješno završio još jedan inostrani projekat za veliku američku grupaciju RWL, sa kojom ćemo nastaviti saradnju u nekim narednim projektima u nekom drugom dijelu svijeta'', kažu za ekapija.ba iz ove kompanije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti