Završen USAID-Sida FIRMA projekat u BiH: Otvoreno 2425 novih radnih mjesta

18.06.2015. 13:14 / Izvor: eKapija.ba
Završen USAID-Sida FIRMA projekat u BiH: Otvoreno 2425 novih radnih mjesta

U okviru događaja, generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović je predstavnicima USAID-a i Sida-e uručio zahvalnice za uspješnu saradnju i partnerstvo na zajedničkim projektima.

Povodom završetka USAID-Sida FIRMA projekta u Bosni i Hercegovini, u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH 16. juna 2015. godine su održane panel diskusije na kojima su predstavnici domaćih kompanija, institucija vlasti i međunarodnih organizacija diskutovali o temama: "Poslovno okruženje" i "Pristup tržištima“.

U fokusu panel diskusija bila su pitanja i preporuke za unapređenje tržišta rada i ukupnog poslovnog okruženja, kao i pitanja unapređenja pristupa tržištima što predstavlja ključni izazov kompanijama u većini privrednih sektora.

Ovom prilikom prisutni su se upoznali i sa inicijativom USAID-Sida FIRMA projekta i VTK BiH vezanom za osnivanje fonda za međunarodne sajmove – „Trade Fair Fund Initiative“. Ideja osnivanja fonda je nastala s ciljem kreiranja instrumenta potpore kompanijama u procesu pripreme zajedničkog učešća na sajmovima ili drugim promotivnim događajima na ciljnim tržištima.

U okviru događaja, generalni sekretar Vanjskotrgovinske komore BiH Nihad Bajramović je predstavnicima USAID-a i Sida-e uručio zahvalnice za uspješnu saradnju i partnerstvo na zajedničkim projektima.

Nakon panela u Komori, u večernjim satima je u sarajevskom Brusa Bezistanu upriličena svečanost koja je okupila donatore projekta, partnere, korisnike, predstavnike privatnog sektora i vlasti. Na svečanosti su predstavljeni projektni rezultati i postignuća te razgovarano i o smjernicama za buduće aktivnosti i intervencije u fokusnim sektorima.

Prisutnima su se obratili i prestavnici donatora, David Barth, direktor misije USAID-a u BiH, i Marie Bargstrom, direktorica odjela za saradnju i razvoj Ambasade Švedske u BiH. Oni su izrazili svoje zadovoljstvo uticajem koji je FIRMA projekat ostvario u svojim fokusnim sektorima, te uspješnom saradnjom sa nizom domaćih korisnika i partnera koji su svojim zalaganjem doprinijeli ostvarenju ovih rezultata.

Istaknuto je da je proteklih šest godina realizovano preko 400 projektnih aktivnosti, zahvaljujući kojima je, između ostalog, otvoreno i 2.425 novih radnih mjesta, promovisani su i uvedeni različiti međunarodnih standardi u 225 bh. kompanija, a realizovane su posjete i izlaganja bh. industrije i sklopljeni poslovni ugovori na 45 regionalnih i svjetskih sajmova.

Nakon poplava koje su u 2014. pogodile BiH, projekat je svoju djelatnost usmjerio na oporavak kompanija i očuvanje radnih mjesta u osam poplavama ugroženih opština u BiH: Maglaj, Doboj, Doboj Jug, Doboj Istok, Šamac, Gračanica, Domaljevac i Bijeljina. U tom periodu zahvaljujući aktivnostima FIRMA projekta sačuvano je preko 1500 radnih mjesta.

Inače, USAID-Sida FIRMA projekat su zajednički finansirali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Vlada Švedske, a fokusirao se na tri sektora bh. privrede – drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.

Kroz projektne aktivnosti u proteklim godinama u fokusnim sektorima FIRMA projekta, između ostaloga,  otvoreno je 2425 novih radnih mjesta, promovisani su i uvedeni različiti međunarodnih standardi u 225 bh. kompanija, realizovana izlaganja bh. industrije i sklopljeni novi ugovori na 45 regionalnih i svjetskih sajmova, osvojeno 15 prestižnih nagrada za inovativan dizajn, certifikovano šest autentičnih zanatskih vještina u BiH, pokrenut zimski bazar Sarajevo Holiday Market, osnovana Asocijacija avanturstičkog turizma u BiH.

Završni događaj bio je i prilika da se predstavnici projekta posebno zahvale svojim domaćim partnerima u implementaciji (poslovnim udruženjima i razvojnim agencijama iz cijele BiH) na zajedničkim rezultatima i uspješnoj saradnji, kao i donatorima projekta USAID-u i Vladi Švedske bez čije pomoći i podrške preko 400 projektnih aktivnosti ne bi moglo biti realizovano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti