"Logistic agent" proizvodnjom kornišona motiviše i druge da zarade novac

04.08.2015. 13:34 / Izvor: Akta.ba

Ćatić kaže kako očekuje da će svojim primjerom motivisati i druge koji na ovaj način mogu zaraditi dodatnih pet - šest hiljada KM godišnje i popraviti kućni budžet.

Kompanija "Logistic agent" u saradnji sa "Agro Eco Food" d.o.o krenula je u proizvodnju kornišona.

Prošle godine obavljena je testna proizvodnja u saradnji sa firmom "Brams" te su zasađena dva hektara i rezultati su bili bolji od očekivanih, kaže u razgovoru za poslovni portal Akta.ba direktor kompanije "Logistic agent" Alija Ćatić.

Ove godine proizvodnju su uvećali, zasađena su četiri hektara zemljišta kornišonima u Blagaju.

"Berba traje. Proizvedeno je preko 100 tona kornišona, dok do kraja sezone očekujemo da će taj broj biti zaokružen sa 200 tona", kaže Ćatić, pojašnjavajući kako proizvode sa svoje njive prodaju kompaniji "Brams" koja ima preko 1.500 kooperanata i koja svoje proizvode izvozi na na evropsko tržište.

Kao jednu od prednosti navodi i otkupnu cijenu kornišona.

"Radi se o jako povoljnoj otkupnoj cijeni koja je definisana tokom cijele godine", kaže Ćatić, naglašavajući kao jako važnu logističku podršku u sadnicama, novcu, zaštititi i prehrani ima od firme "Brams".

"Mi smo pioniri u Hercegovini jer niko do sada nije sadio kornišon. Međutim, raste interes za proizvodnjom tako da očekujemo da ćemo svojim primjerom motivisati i druge koji na ovaj način mogu zaraditi dodatnih pet - šest hiljada KM godišnje i popraviti kućni budžet. Da se ne isplati ovaj posao sigurno ga niko ne bi radio", kaže Ćatić, naglašavajući kako iduće godine planiraju širiti proizvodnju sa četiri na deset hektara.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti