U Žepču otpočeo otkup kornišona

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Žepču otpočeo otkup kornišona

Uzgojem krastavaca kornišona na području općine Žepče se bavi 26 poljoprivrednih proizvođača. Otkup kornišona se održava svaki drugi dan na dogovorenim lokacijama, kako bi svakom uzgajivaču predaja proizvoda u otkup bila što jednostavnija.

30.06.2015. 09:56 / Izvor: eKapija.ba

Berba i otkup kornišona u Žepču su počeli 29. lipnja  i trajati će do polovice ili kraja rujna ovisno o vremenskim uvjetima.

Vremenski uvjeti idu u prilog uzgoju tako da se očekuje dobra sezona berbe. U prethodnoj 2014.godini,  unatoč lošim vremenskim uvjetima,  u otkup je predano 40 t kornišona.

U 2015.godini se predviđa da će do kraja berbe biti otkupljeno oko 80 tona krastavaca kornišona.

Uzgojem krastavaca kornišona na području općine Žepče se bavi 26 poljoprivrednih proizvođača. Otkup kornišona se održava svaki drugi dan na dogovorenim lokacijama, kako bi svakom uzgajivaču predaja proizvoda u otkup bila što jednostavnija.

Projekt uzgoja krastavaca kornišona za područje općine Žepče koordinira Razvojna agencija Žepče, dok se Firma „Agrona“ d.o.o. bavi organizacijom, otkupom i preradom kornišona. U suradnji sa firmama „Brams“ d.o.o. i „Voćar-Promet“ d.o.o. Kalesija započeli su poslovnu suradnju kako bi ojačali proizvodnju i otkup kornišona.

Uzgajivači kornišona kroz projekt imaju siguran otkup svojih proizvoda s otkupnom cijenom definiranom ugovorom. Cijena I. klase je 1,20 KM, II. klase 0,60 KM i III. klase 0,15 KM.

Stručnu pomoć agronoma poljoprivrednicima na terenu pružaju agronomi Fikret Sinanović iz Zavidovića, angažiran od strane „Agrona“ d.o.o. i Marijana Zovko, ispred Razvojne agencije Žepče. Koordinator proizvodnje i otkupa za općine Žepče, Zavidovići i Maglag je Besim Avdić.

Proizvođači su u ožujku 2015. godine prošli edukaciju gdje su upoznati s cjelokupnim procesom proizvodnje od pripreme zemljišta, sadnje, hranidbe i zaštite kornišona, te berbe, klasiranja i otkupa. Agrona d.o.o. Živinice je u suradnji s dipl.ing.agr. Nihadom Grcićem, izradila „Priručnik za proizvodnju industrijskog krastavca kornišona“ koji su dobili svi proizvođači.

Očekuje se da će nadležne institucije prepoznati ovu proizvodnju kao perspektivnu, te  pomoći kroz novčane poticaje u ovoj i narednoj godini.

Razvojna agencija Žepče već treću godinu za redom pruža tehničku pomoć u provedbi i organizaciji aktivnosti projekta na području općine Žepče, s ciljem da se iz godine u godinu povećava broj proizvođača.

Proizvodnja krastavaca kornišona predstavlja trenutno najprofitabilniju povrtlarsku proizvodnju u Bosni i Hercegovini, sa stalnim proširenjem proizvodnih površina. Sa relativno malih zemljišnih površina postižu se primjerni prinosi i dobri financijski rezultati. Posebno je značajno da  proizvodnja krastavaca kornišona ima siguran otkup, po utvrđenim pravilima i normativima tehnologije i otkupa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti