Usjevi desetkovani

Manjak voća i povrća diže cijenu zimnice

03.07.2023. 14:43 / Izvor: Glas Srpske
Salata

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, koje su desetkovale povrtarske usjeve u Republici Srpskoj, pred prerađivačima je neizvjesna sezona.

Zbog izrazito nepovoljnih vremenskih prilika, koje su desetkovale povrtarske usjeve u Republici Srpskoj, pred prerađivačima je neizvjesna sezona.

Strahuju da na domaćem tržištu neće biti dovoljno voća i povrća za otkup, a ne mogu računati ni na uvoz jer ništa bolja situacija nije ni u regionu pa je već izvjesno da kupce na jesen očekuju paprene cijene zimnice.

Sezona prerade voća i povrća u RS polako se zahuktava, prvi za preradu dospio je krastavac, a rad pogona u punom kapacitetu uslijediće kada većina sorti voća i povrća dospije za berbu.

Direktor firme "Voćar promet" u Zvorniku, čiji se proizvodi na tržištu prodaju pod brendom "Natura", Ahmet Hublić za Glas Srpske kaže da planiraju otkupiti oko 3.000 tona povrća - krastavac kornišon, kupus, luk, mrkvu i sve vrste paprike, od feferone do babure.

"Naši kooperanti zbog proljetnih kiša bilježe štetu, ali uz pomoć zaštitnih sredstava i predanog rada uspjeli su da sačuvaju većinu proizvodnje, tako da očekujem desetak odsto manje povrća u odnosu na plan. Ono što ne otkupimo od kooperanata, nastojaćemo nadomiriti sa domaćeg tržišta ili iz Srbije, ali već sada je jasno da povrća neće biti dovoljno. To pokazuju i aktuelne cijene na pijacama", priča Hublić.

Dodaje da je situacija u Srbiji čak i teža u odnosu na BiH.

"Grad je uništio plantaže paprika u Vojvodini, dok je rijeka Morava desetkovala proizvodnju krastavaca. Sa smanjenom proizvodnjom povrća suočavaju se i Turska, Albanija, Bugarska, Španija, kao i Makedonija. Takva situacija će se definitivno odraziti na rast cijena zimnice, koja će biti skuplja nego prethodnih godina. Na poskupljenja će uticati i ulazni troškovi jer su veći nego lani", rekao je Hublić i naveo da je naročito poskupjela staklena ambalaža te da je taj problem aktuelan već duže vrijeme.

U Prehrambenoj industriji "Sava Semberija" završili su remont fabrike i u sezonu ulaze spremni. Planiraju da otkupe oko 8.000 tona voća i povrća, ali i njih brine mogući manjak robe na tržištu.

"Dva mjeseca gotovo u kontinuitetu padala je kiša, a potom je naglo ugrijalo, što je uticalo da dosta površina pod povrćem poljoprivrednici bespovratno izgube. I ono što je ostalo u lošem je stanju, kvalitet će biti slabiji, tako da ćemo morati ekspresno prerađivati robu čim stigne. Svako čekanje i zastoj uticaće na truljenje jer je povrće puno vode. Zbog svega toga nezahvalno je predvidjeti ishod ovogodišnje sezone", rekao je direktor "Sava Semberije" Stevo Filipović.

On ističe da prethodnih pet godina nisu uopšte uvozili voće i povrće, da su sve potrebne količine nalazili kod poljoprivrednika iz RS-a.

"Saradnja sa domaćim proizvođačima naš je prioritetni zadatak. Sarađujemo sa voćarima i povrtarima od Lijevča polja, Posavine, Podrinja pa sve do Semberije. Međutim, sve ukazuje da ove godine povrća neće biti dovoljno, a ne znamo ni odakle da uvezemo jer isti problemi muče i fabrike u Srbiji i Makedoniji", kazao je Filipović.

Kooperanti

Ahmet Hublić kaže da su sve izraženiji problemi sa smanjenjem broja kooperanata i padom poljoprivredne proizvodnje. 

"Ove godine imamo oko 30 odsto kooperanata manje nego lani i to je mahom populacija od 55 do 65 godina života, mladih uopšte nema. Situacija je poprilično zabrinjavajuća", priča Hublić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti