Problem sa ambalažom

Bh. prerađivači u problemima zbog nedostatka ambalaže

05.03.2023. 09:20 / Izvor: Avaz.ba
ftv

Prehrambena industrija je u problemima jer u fabrikama nedostaje ambalaže.

Destabilizacijom tržišta i proizvodnih pogona nakon ruske agresije na Ukrajinu, pred bh. prerađivačima teška je i neizvjesna sezona.

Prehrambena industrija je u problemima jer u fabrikama nedostaje ambalaže.

U preduzećima koja se bave preradom i konzervisanjem voća i povrća kažu da zbog ovog problema ne mogu da ugovaraju količine za otkup.

Pred proizvođačima je teška i neizvjesna sezona.

U ovo doba godine povrtlari bi već trebali imati plan sjetve povrća za predstojeću sezonu.

Međutim, organizovana proizvodnja dovedena je u pitanje - ambalaža ove godine diktira količine i cijene gotovih proizvoda.

Proizvodnja zavisi od dostupne ambalaže

"U zavisnosti od nabavke ambalaže i količine koju uspijemo obezbijediti pozicionirat ćemo se prema ukupnoj ovogodišnjoj proizvodnji.", kaže Stevo Filipović, direktor PI Sava Semberija.

"U jednoj tegli proizvoda učešće, konkretno, same paprike je sišlo ispod 30 posto, što nekad nije bio slučaj. Problem je ne samo sa staklenom nego generalno s ambalažom i nastojat ćemo putem naših konzulata i predstavništava da vidimo na koji način možemo pomoći našim velikim proizvođačima.", navodi Savo Minić, ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS-a (SNSD).

Ovogodišnjim Pravilnikom za raspodjelu podsticaja u poljoprivredi, tvrde u resornom ministarstvu, predviđene su mjere za skladišne i pakerajske kapacitete, kao i nabavka ambalaže.

U fabrici Sava Semberija ovih dana planiraju sastanak s oko 400 poljoprivrednih proizvođača kooperanata iz Bosne i Hercegovine kako bi dogovorili potrebne količine i visinu otkupne cijene za ovogodišnju sezonu prerade.

"Nadamo se da ćemo uspjeti u proizvodni proces ući potpuno spremni. Trenutno radimo list kupusa za tržište Dubaija i džem od šipurka. Paralelno se radi parcijalno i remont fabrike i nadamo se da ćemo biti potpuno spremni za ovogodišnju proizvodnju.", ističe Filipović.

Cijene svih faktora proizvodnje znatno su više, što će svakako utjecati i na cijenu finalnog proizvoda.

"Jako je skupo i gorivo i repromatrijal, mnogi proizvođači su odustali. Upitno je i kakva će biti cijena i kolike će biti količine.", kaže poljoprivredni proizvođač Maden Lazić.

S obzirom na to da plate i kupovna moć građana ne prate povećanje cijena, proizvođači su zabrinuti da će uvozna, jeftina roba tek sada preovladati na domaćem tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti