Upitan otkup sirovina

Pred proizvođačima i perađivačima povrća i voća neizvjesna sezona

02.02.2023. 08:07 / Izvor: Federalna.ba
poljoprivreda

Zbog poskupljenja svih proizvodnih inputa, povrtlari još nisu napravili plan ovogodišnje sjetve.

Pred proizvođačima, ali i perađivačima voća i povrća je još jedna neizvjesna sezona. Zbog poskupljenja svih proizvodnih inputa, povrtlari još nisu napravili plan ovogodišnje sjetve. S druge strane, proizvođači ne mogu nabaviti potrebne količine ambalaže, što dovodi u pitanje plan otkupa sirovina.

U ovo bi vrijeme povrtlarti već trebali imati plan sjetve za ovogodišnju proizvodnu sezonu. Međutim, iako je sjetva "na pragu", još nije izvjesno u kojoj mjeri će proizvodnja biti zasnovana. Od ovogodišnjeg Pravilnika o raspodjeli podsticaja umnogome će zavisti i njihovi planovi. Koristimo, kažu, prošlogodišnje zalihe novca kako bismo ušli u ovogodišnju sjetvu.

"Svaki poljoprivrednik ima po dva kredita u svakoj banci i kažu nam: imate pogonost u IRB, imate ovo, ono, ali rijetko ko je sposoban da podigne kredit u IRB i ne vidimo neku svijetlu tačku jer šta poslije kad se digne kredit i upadne u veliku investiciju. Nego ovako radimo mic po mic, korak po korak i ljudi se bore koliko mogu od svojih sredstava", kazao je proizvođač Rade Jovičević.

Agrarnim budžetom ove je godine planirano 180 miliona. Iz resornog ministarstva navode da je proizvodnja hrane strateški cilj te da će učiniti sve potrebne mjere kako ovogodišnja sjetva ne bi bila dovedena u pitanje.

"Godina će biti teška u svakom smislu. Konkretno: predvidjeli smo povećanje za dizel za 25 feninga, s pola marke na 75 feninga, a mi imamo u zadnjih sedam dana poskupljenje dva puta po 10 feninga. Dođete u situaciju da jednu mjeru koja vas košta 10 miliona KM derogira nešto što se dešava na svjetskom tržištu", navodi Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Trenutne prilike na tržištu ne idu naruku ni prerađivačima, kojima plan otkupa i prerade diktira ambalaža, koja je trenutno presudna za bilo kakav plan ovogodišnje sezone

"DU skladu s mogućnostima na dnevnom nivou obavljamo konsultacije s dobavljačima i mislim da ćemo uspjeti određene količine da obezbijedimo jer sad je vrijeme. To se pitanje ne može rješavati u augustu i septembru kada je sezona u punom jeku", naglašava direktor Fabrike "Sava Semberija" Stevo Filipović.

U Fabrici "Sava Semberija" nadaju se da će i ove godine postići dogovor s domaćim proizvođačima oko cijene i otkupa domaće sirovine za potrebe ove fabrike. S obzirom na to da su cijene svih faktora proizvodnje znatno porasle, to će, kažu, svakako uticati i na cijenu finalnog proizvoda.

"Prošle godine otkupne cijene podigli smo od 50 do 100% u odnosu na prethodnu godinu", dodaje Filipović.

Do kraja ovog mjeseca biće održan sastanak sa kooperantima o temi ovogodišnjeg plana proizvodnje. Podsjećaju da je akcent ove fabrike na otkupu sirovine od domaćih proizvođača iz Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti