Nedostatak ambalaže pomrsio konce: Domaća paprika teško stiže u tegle

05.09.2022. 09:15 / Izvor: Glas Srpske
Crvena paprika

Povrtari u Semberiji i drugim krajevima Republike Srpske uprkos suši zadovoljni su prinosom i kvalitetom paprika, ali će se one ipak teško naći u zimnici.

Povrtari u Semberiji i drugim krajevima Republike Srpske uprkos suši zadovoljni su prinosom i kvalitetom paprika, ali će se one ipak teško naći u zimnici, jer prerađivači zbog nedostatka ambalaže kupuju “dozirano”, a plasman koči i preveliki uvoz. 

Predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Branko Mastalo kaže da je najveći problem u povrtarstvu upravo uvoz.

"U vrijeme branja naše paprike, kada je ona najbolja i najkvalitetnija, mi se suočavamo za velikim prilivom paprika iz uvoza. On koči plasman naše domaće paprike, koju ne možemo prodati, a ona, kada se ne proda, izgubi na vrijednosti i kvalitetu", rekao je Mastalo.

Proizvođač roge paprike Duško Stojanović iz Crnjelova kod Bijeljine, koji uzgaja paprike na oko 13.000 kvadrata u plastenicima, kaže da je prinos zadovoljavajući.

"Naša cijena je ostala ista kao i prije tri godine. Na plantaži one idu od 1,20 do 1,60 KM po kilogramu", rekao je Stojanović.

Kaže da bi cijena sada trebalo da bude tri KM po kilogramu da bi se isplatila ulaganja.

"To je neizvodljivo, jer nema ko ni po ovim cijenama da kupuje. Jednostavno, kupovna moć je oslabila. Ljudi sve pomalo kupuju za zimnicu, a pojavljuju se već i uvozne paprike, što nam otežava plasman naše robe na tržištu", rekao je Stojanović.

Povrtar iz sela Donje Crnjelovo nadomak Bijeljine Darko Zarić, koji dvije sorte paprika uzgaja u 33 plastenika, a na otvorenom na 3,5 dunuma, rekao je da je uprkos suši zadovoljan prinosom i kvalitetom plasteničke paprike, dok ona na njivama zbog visokih temperatura ima određenih oštećenja.

"Plasteničku papriku proizvodim za prodaju u marketima i cijena je ista kao i svake godine. Na pijacama kilogram paprike u prosjeku košta oko marku, dok one za preradu idu do 0,70 KM", rekao je Zarić.

Da kvalitet nije pod znakom pitanja, potvrđuju i prerađivači. Kažu da su ove godine otkupili onolike količine koliko su imali ambalaže, jer se teško nabavlja, što im otežava poslovanje.

"Sa problemima zbog nedostatka ambalaže bore se u čitavom svijetu i na to, nažalost, ne možemo da utičemo. Zato proizvodimo u skladu sa pripremljenom ambalažom i otkupljujemo količine na osnovu toga", rekao je direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović. Kaže da je sve što je bilo u proizvodnom procesu ove godine stiglo od domaćih poljoprivrednih proizvođača.

"Svaki dan neko od njih dovozi papriku, koja je ove godine izuzetno dobrog kvaliteta, a podigli smo i otkupnu cijenu u odnosu na prošlu godinu i sada je 0,80 KM plus PDV", rekao je Filipović.

Zamjenik direktora u firmi “Tanasić” iz Bijeljine Nemanja Tanasić kaže da od domaćih proizvođača otkupljuju žute paprike.

"Crvenih paprika kod nas nema dovoljno na tržištu, pa smo primorani na uvoz i nabavljamo ih iz Srbije", rekao je Tanasić. Dodao je da je otkupna cijena viša nego lani.

"Cijena naših finalnih proizvoda je otišla gore za 30 odsto, a do kraja godine neće biti novih poskupljenja", rekao je Tanasić za Glas Srpske.

Troškovi

Povrtari ističu da su troškovi ulaganja i repromaterijala za proizvodnju paprike ove sezone bili i do tri puta veći u odnosu na prethodne godine.

"Prije je cijena paprike pokrivala te troškove, ali je sada situacija drugačija", kaže Duško Stojanović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti