Dnevnica dostiže 70 maraka

Poljoprivrednici na mukama zbog nedostatka sezonaca

29.07.2023. 08:28 / Izvor: Glas Srpske
Poljoprivrednici

Iako ove godine zbog vremenskih neprilika ima malo voća i povrća za branje, domaći poljoprivrednici u jeku sezone muku muče da nađu radnu snagu uprkos činjenici da dnevnica za rad u polju ili voćnjaku dostiže 70 maraka.

Iako ove godine zbog vremenskih neprilika ima malo voća i povrća za branje, domaći poljoprivrednici u jeku sezone muku muče da nađu radnu snagu uprkos činjenici da dnevnica za rad u polju ili voćnjaku dostiže 70 maraka.

Hronični nedostatak radnika u Srpskoj ne zaobilazi ni poljoprivrednike koji su primorani da posao raspodijele unutar porodice ili angažuju penzionere. 

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić za “Glas” kaže da radne snage manjka, ali ove godine neće ni biti velike potrebe za sezonskim radnicima, jer je led pobio sve.

"Dnevnice su sada oko 70 maraka, ali proizvođači iz Lijevča polja poslije leda i nevremena nemaju šta kupiti i vaditi, a tek prodati. Sve je uništeno sto odsto",rekao je Ilić i dodao da su dnevnice lani bile oko 50 KM. 

Na sezonce koji su voljni da rade, kako priča Ilić, čekaju po nekoliko dana, jer su angažovani na više mjesta.

"Radnike možeš dobiti svaki peti dan. Radno vrijeme je obično od sedam do pet, a imaju dva obroka, kafu i obezbijeđen prevoz. Međutim, među radnicima dominira starija generacija, obično imaju između 60 i 70 godina, a ima ih i starijih od toga. Mlad nema niko", kazao je Ilić. 

Ispričao je da im je osim nedostatka radne snage, nevrijeme zadalo snažne glavobolje.

"Led je razbijao bankove gdje je krompir, a kiša je sapirala. U 70 odsto slučajeva on je uništen, a pitanje je koliko će i od toga što je ostalo biti zdravo", kazao je on.

Da radnika nema, saglasan je i jedan od najvećih povrtara u Srpcu Slaviša Suvajac, koji proizvodi paprike i krastavac.

"Veoma je teško naći radnike, pa onda samo dižu dnevnice, a od mladih niko neće da radi. Sada se radnicima po satu plaća sedam ili osam maraka, a lani je bila oko pet ili šest maraka", rekao je Suvajac.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac kaže da se sa nedostatkom kvalitetne radne snage suočavaju već godinama.

"Dnevnice su veće nego lani, pa se sada kreću po šest ili sedam maraka po satu, a uz to dobiju hranu, piće i prevoz. Od svih radnika oko pet odsto su oni koji znaju da rade u poljoprivredi, a sve ostalo je tu čisto da se kaže da je na broju", kazao je Banjac.

Dodao je da mlađih na njivi nema, jer su mahom otišli u inostranstvo.

"Ove godine je od leda sve nastradalo i trenutno prodajemo nešto luka, što smo skladištili i izoravamo krompir, pa ćemo ga prodavati dok se osuši. Bićemo zadovoljni ako ostane 20 odsto kupusa poslije ovog nevremena", rekao je Banjac. 

Dodao je da je ista situacija i sa kukuruzom, a ima parcela gdje neće ostati apsolutno ništa.

"Hrana će zbog toga biti vrlo skupa, a povrće već poskupljuje", rekao je Banjac.

Osim povrtara, nedostatak radne snage muči i voćare, što potvrđuje i predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

"Posljednjih nekoliko godina stalno imamo problem sa radnom snagom. To je zaista jedan od gorućih problema, a pogotovo u sezoni kada dođe berba, orezivanje ili poslovi koji se u rokovima moraju odraditi", rekao je Dojčinović za “Glas”.

Nije rijedak slučaj da radnici dolaze i iz inostranstva.

"U zavisnosti od posla šta se radi, satnica se kreće od šest do 10 maraka, a radi se osam do deset sati", rekao je Dojčinović i dodao je da su to pretežno radno sposobni penzioneri, pa je rad dosta sporiji.

Voćari

Dragoja Dojčinović je rekao da su vremenske neprilike ove godine uradile svoje.

"Imaćemo jako loš kvalitet i ove godine će biti previše skupa berba. Grad je napravio veliku štetu, a ostale su posljedice i od mraza, pa su plodovi deformisani, a kada imamo plodove tako lošeg kvaliteta, onda je usporena i berba", rekao je Dojčinović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti