LOŠA PROŠLOGODIŠNJA PROIZVODNJA

Nestašica sjemenskog krompira u RS, ne miruju ni cijene

21.02.2024. 10:20 / Izvor: Nezavisne novine
KROMPIR

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da ove godine vlada velika nestašica sjemenskog krompira.

U poljoprivrednim apotekama u RS vlada nestašica sjemenskog krompira, a u ponekoj gdje se i nađe cijene su više za 20 odsto nego godinu dana ranije, pa je tako za vreću od 10 kilograma potrebno izdvojiti skoro 25 KM.

Posljedice loše prošlogodišnje poljoprivredne sezone tek se sada manifestuju, smatraju naši sagovornici, te kažu da konzumnog krompira kao osnovne životne namirnice iz domaće proizvodnje u prodaji nema uopšte. 

Darko Ilić, predsjednik Udruženja povrtara RS, kazao je da ove godine vlada velika nestašica sjemenskog krompira. 

"Trenutno imamo nedostatak kvalitetnog uvoznog sjemenskog krompira iz Holandije i Belgije, tako da ako su veći poljoprivrednici u decembru na neki način rezervisali u poljoprivrednim apotekama, ti su i dobili isporuku robe, a ukoliko se neko kasnije odlučio sada uopšte nema uslova za nabavku", kazao je Ilić. 

Prema njegovim riječima, osim nestašice, došlo je i do rasta cijena za 20 odsto u odnosu na godinu dana ranije. 

"Sada krupni sjemenski krompir po kilogramu košta 1,80 KM, dok je sitniji 2,40 maraka, koji mi više koristimo za sjetvu", ističe Ilić i dodaje da je u sjemenskoj proizvodnji prošle godine i u zemljama iz kojih uvozimo došlo do pada proizvodnje za 20 do 30 odsto.

"Sada će domaće firme koje rade sjemensku proizvodnju dobro profitirati jer će sigurno sva sjemenska roba koja bude dostupna biti prodata", kazao je Ilić.

Ističe da, što se tiče maloprodaje, domaćeg krompira nema uopšte kupiti te da je po marketima i prodavnicama samo uvozni krompir, koji je, kako kaže, jako lošeg kvaliteta i jako visokih cijena.

"Trenutne cijene konzumnog krompira u maloprodaji su jako visoke i iznose više od dvije marke", kazao je Ilić. 

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, kazao je da je nedostatak sjemenskog krompira na naših prostorima upravo zbog manje proizvodnje i u zemljama koje su proizvođači sjemena kao što su Holandija i Francuska. 

"Kod nas je već primjetno da su se zadnjih nekoliko godina bacale značajne količine krompira i iz tog razloga su ljudi bili veoma skeptični i teže su se odlučivali da zasiju veće količine", kazao je Marinković te istakao da su i visoke cijene ostalih inputa, kao što je mineralno đubrivo, takođe uticale da se domaći proizvođači teže odlučuju na sjetvu. 

"Jako su skupi inputi, a neizvjesnost plasmana je dodatno ugrožavala proizvodnju", kazao je Marinković.

Iz jedne poljoprivredne apoteke u Srpcu kazali su da imaju trenutno u prodaji danski krompir, a on iznosi 47 KM za 25 kilograma. 

"Nemamo na stanju sjemenski krompir iz Holandije, koji se uglavnom najviše kupuje", kazali su iz ove apoteke. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti