Svilanović: Povezati region sa turskim firmama

05.09.2015. 09:39 / Izvor: Akta.ba
Svilanović: Povezati region sa turskim firmama

​Bolje ekonomske veze jugoistočne Evrope i Turske i zajednički nastupi na drugim globalnim tržištima prijeka su potreba, rekao je zamjenik predsjednika Unije komora i berzi Turske Ender Jorganidžilar.

Bolje ekonomske veze jugoistočne Evrope i Turske i zajednički nastupi na drugim globalnim tržištima prijeka su potreba, rekao je zamjenik predsjednika Unije komora i berzi Turske Ender Jorganidžilar.

Obraćajući se na panelu koji su u Ankari zajednički organizovali Savjet za regionalnu saradnju /RCC/ i Unija komora i berzi Turske, Jorganidžilar je rekao da je krajnje vrijeme da se pronađu novi načini da ta potreba bude ispunjena.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović rekao je da su otvaranje novih radnih mjesta, proširenje regionalne trgovine i podizanje BDP-a jugoistočne Evrope obavezni da bi se ostvario rast u regionu.

"Osim što jačamo međusobne veze, treba da se povežemo i izvan naših granica i osnažimo veze sa državama koje ostvaruju visok rast poput Turske, koja predstavlja značajnog i održivog partnera", rekao je Svilanović, koji je predsjedavao panelom.

Zamjenik direktora turske Fondacije za ekonomska i politička istraživanja Esen Džaglar rekao je da "postoji velika galama oko intenzivnije i bolje ekonomske saradnje između Turske i jugoistočne Evrope" i da je vrijeme da se to "pretvori u skladnu muziku".

Mnogi govornici na panelu istakli su geografsku blizinu, kulturološke sličnosti i komplementarnosti ekonomskih struktura jugoistočne Evrope i Turske, koje nude mnogo prostora za sinergiju, a još nisu ni blizu toga da budu potpuno iskorištene.

"Uprkos sličnostima, postoje i razlike - broj stanovnika Turske je četiri puta veći u odnosu na stanovništvo jugoistočne Evrope, a njena ekonomija se širi, dok se ekonomije u jugoistočnoj Evropi smanjuju", saopšteno je iz RCC-a.

Ovaj panel bio je sastavni dio sastanka pod nazivom "B20" između firmi i vlada država vodećih svjetskih ekonomija G20, a koji prethodi narednom samitu 20 najrazvijenijih svjetskih ekonomija, koji će biti održan tokom godine.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti