Poticaj lokalnom poduzetništvu: U Ljubuškom otvoren Poduzetnički inkubator

24.10.2015. 08:17 / Izvor: Fena
Poticaj lokalnom poduzetništvu: U Ljubuškom otvoren Poduzetnički inkubator
OTVORI GALERIJU

Projekt provodi Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) - HERAG u suradnji s Vladom ZHŽ-a, Općinom Ljubuški, Udrugom poljodjelaca ZHŽ-a te Udrugom gospodarstvenika Posušje.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i voditelj Sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u izaslanstvu EU-a u BiH Martin Schieder otvorili su u petak u Zvirićima kod Ljubuškog Poduzetnički inkubator izgrađen u sklopu projekta "Home grown business", ukupne vrijednosti oko 630.000 eura, od čega je Europska unija sudjelovala s oko 499.705 eura.

 Projekt provodi Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) - HERAG u suradnji s Vladom ZHŽ-a, Općinom Ljubuški, Udrugom poljodjelaca ZHŽ-a te Udrugom gospodarstvenika Posušje.

"Danas svjedočimo jednom uspješno realiziranom projektu kojim ćemo sigurati bolje uvjete za gospodarski razvoj. Ovaj će inkubator pomoći da poduzetnici koji imaju ideju, uz stručnu pomoć, mogu ostvariti nova upošljavanja i novi gospodarski rast. Ovo je lijep pokazatelj suradnje s Europskom unijom i smatram da na takav način trebamo i ubuduće surađivati i to na puno većim projektima kako bi stvorili što jače gospodarstvo, kako na području Hercegovine, tako i cijele države", kazao je u izjavi novinarima predsjednik FBiH Marinko Čavara.

 Po mišljenju Martina Schiedera, otvaranje ovoga objekta predstavlja veliki doprinos lokalnoj zajednici jer ovaj projekt podržava ekonomski razvoj i zapošljavanje u Zapadnohercegovačkoj županiji.

U inkubatoru će u budućnosti biti smješteno oko 20 poduzeća, a u sklopu njega ostvarit će se potpora za nekih 200 poduzetnika kroz program mentorstva i kroz ostale aktivnosti koje su predviđene projektom - kazao je Schieder, istaknuvši kako se očekuje da će projekt rezultirati i povećanjem broja tvrtki u Županiji za nekih pet posto.

 Također je kazao kako Europska unija poklanja veliku pažnju razvoju malih i srednjih poduzeća koja predstavljaju, kako je kazao, kičmu ne samo europske, nego i ekonomije BiH.

"Nastavit ćemo  s tom potporom i u budućnosti, ali ona će ovisiti i o konkretnim rezultatima postojećih projekata", kazao je Schieder.

 Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić kazao je kako je današnja svečanost uistinu veliki događaj, kako za Zapadnohercegovačku županiju, tako i za Federaciju BiH.

"Ovo je primjer novog razvijanja poslovne infrastrukture, koji nije dovoljno prisutan u Federaciji BiH. Zbog toga ga treba promatrati kao jedan novi poduhvat za ovu regiju, a kao uzorak za provedbu sličnih projekata i u drugim dijelovima Federacije BiH", kazao je ministar Zukić, naglasivši kako će resorno ministartvo podržavati ovakve projekte i u budućnosti.

 Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić kazao je kako je otvaranje Podzetničkog inkubatora potvrda da se unatoč raznim poteškočama i preprekama u pristupu fondovima i sredstvima Europske unije, uz dobro osmišljene projekte, može doći do tih sredstava.

"Ovaj poslovni inkubator uspjeli smo realizirati i nadam se da će, kao što je bila uspješna izgradnja, biti i uspješno realizirani ciljevi koji su projektom zacrtani", kazao je Čosić.

  Govoreći o projektu "Home grown business", ravantelj HERAG-a Ivan Jelčić kazao je kako se sastoji od tri najvažnije aktivnosti i to izgradnje inkubatora, uspostave mreže mentora koji će svojim stručnim znanjem pružati usluge na području cijele Županije te realizacije  fonda za pomoć malom i srednjem poduzetništvu u iznosu od 60.000 eura.

 Da projekt ima veliki značaj potvrdio je i načelnik Općine Ljubuški Nevenko Barbarić, prvenstveno za ovu zonu koja je neposredno uz granični prijelaz i koja je, kako je kazao, uistinu jedan veliki potencijal općine.

"Sam objekt Poduzetničkog inkubatora je dobra prilika prije svega mladim ljudima koji tek počinju biznis, prilika poljoprivredncima da kroz različite vidove udruživanja dobiju poticaj korištenjem ovoga prostora po povoljnim uvjetima", kazao je načelnik Ljubuškog, zahvalivši svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. 

 Poduzetnički inkubator predstavlja prvu investiciju u Poslovnoj zoni Zvirići što će pridonijeti privlačenju drugih investitora te povećanju zapošljavanja u Zapadnohercegovačkoj županiji i razvoju malog i srednjeg poduzetništva.

 Cilj je projekta izgradnja i poboljšanje operativnog okvira za razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz razvoj lokalne poslovne infrastrukture i usluga.

 Svečanosti otvaranja objekta nazočili su mnogobrojni gospodarstvenici i predstavnici društvenog života.  

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti