Funkcionalne web platforme u vidu online info pultova za podršku MSP

17.11.2015. 10:33 / Izvor: Akta.ba
Funkcionalne web platforme u vidu online info pultova za podršku MSP

Sistem Info pulta će se izraditi u obliku funkcionalne web platforme i sadržavaće sve relevantne informacije neophodne za donošenje odluke o pokretanju ili razvoju poslovne aktivnosti, odnosno o investiranju u ciljnom području.

Nedavno je, u Gračanici, Partnerska grupa za razvoj sistema i definisanje potrebnih usluga malim i srednjim preduzećima na području dijela SI. BiH ( Partnerska grupa), razmatrala dio pitanja bitnih za unaprjeđenje procesa lokalnog ekonomskog razvoja na području dijela sjeveroistočne BiH. Između ostalih tačaka dnevnog reda, razmatrana je i usvajena  Komparativna analiza razvojnih strategija područja regije sjeveroistočnog dijela Bosne i Hercegovine i vukovarsko-srijemske županije (Hrvatska). Izradu Komparativne analize koordinirala je Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije HRAST Vinkovci ( Hrvatska).

Veći dio vremena članovi Partnerske grupe  posvetili su razmatranju i usvajanju prijedloga Koncepta sistema - funkcionalne web platforme u vidu online info pultova za podršku MSP. Navedena akcija se provodi kao dio aktivnosti projekta: "Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini", kojeg finansira Evropska unija.

Sistem Info pulta će se izraditi u obliku funkcionalne web platforme i sadržavaće sve relevantne informacije neophodne za donošenje odluke o pokretanju ili razvoju poslovne aktivnosti, odnosno o investiranju u ciljnom području. Na ovaj način će biti unapređena i obogaćena poslovna infrastruktura, obim i veća dostupnosti informacijama i poslovno-savjetodavnih usluga za MSP, uključujući proizvođače tipičnih proizvoda. Pristup web platformi, i mogućnost dopunjavanja sadržaja, biće omogućena predstavnicima Grada Tuzla i 14 ciljnih općina Projekta uz administriranje Sistema od strane Ministarstva razvoja i poduzetništva TK.

Prema Konceptu, strukturu informacija info pulta sadržavaće ključne i detaljne informacije o: ciljnom području – kanton/grad/općina, registraciji, izmjenama i prekidu poslovanja, informacije, mogućnostima finansiranja, poslovnim zonama, pružaocima  usluga , preprekama za razvoj MSP, bazama investicionih projekata. Takođe, korisnicima će biti dostupnija, obavještenja, javni pozivi, informacije o zakonskom okviru, kontakt detalju  relevantnih institucija...

Koncept uspostave Sistema predstavila je Slađana Simić predstavnica angažovanog preduzeća „Net-pro“ d.o.o. Brčko (Akademika Consulting).

Susret članova Partnerske grupe iskorišten je i za usaglašavanje Programa Konferencije : „uloga i kapaciteti lokalnih administracija u kreiranju boljeg poslovnog okruženja  ( posebni pregled sektora tipičnih proizvoda) ". Kako je planirano, Konferencija bi trebalo da se održi u četvrtak,26.novembra 2015. godine u Tuzli.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti