Unaprijediti poslovnu saradnju i trgovinsku razmjenu BiH i Pakistana

22.12.2015. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Unaprijediti poslovnu saradnju i trgovinsku razmjenu BiH i Pakistana

S obzirom da poslovne zajednice ove dvije zemlje imaju malo informacija i slabo se međusobno poznaju, potrebno je uložiti dodatne napore u cilju povezivanja i upoznavanja firmi sa mogućnostima saradnje.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić sa saradnicima primio je u posjetu ambasadora Pakistana Nj.E. g. Muhammad Yousafa i predsjednika trgovinske i industrijske komore grada Faisalabada Suhail Bin Rashida. Tema sastanka bila je privredna saradnja između dvije zemlje.

Predsjednik Bojić zahvalio se ambasadoru i predsjedniku komore na posjeti, te ovom prilikom upoznao goste sa ulogom i aktivnostima Komore, kao i privrednim potencijalima Bosne i Hercegovine. Kad je u pitanju međusobna vanjskotrgovinska razmjena, istakao je da je ukupni obim razmjene za prvih 10 mjeseci 2015. godine u iznosu od oko 2.600.000 KM zaista minimalan i nije u skladu sa mogućnostima obje zemlje. Izrazio je spremnost za jaču saradnju u cilju povećanja obima trgovinske razmjene te naglasio da BiH sa IR Pakistan ima potipsane određene sporazume iz ekonomskog domena.

Od međuinstitucinalnih sporazuma, istakao je da je Vanjskotrgovinska komora BiH 09.10.2012. godine potpisala Sporazum o zajedničkoj saradnji sa Federacijom privrednih i industrijskih komora Pakistana, te je predložio da se sličan sporazum potpiše i sa komorom Faisalabada.

S obzirom da poslovne zajednice ove dvije zemlje imaju malo informacija i slabo se međusobno poznaju, potrebno je uložiti dodatne napore u cilju povezivanja i upoznavanja firmi sa mogućnostima saradnje.

Predsjednik trgovinske i industrijske komore grada Faisalabada Suhail Bin Rashid je upoznao predsjednika Bojića i saradnike da je njihova komora treća po veličini u Pakistanu i broji preko 5000 preduzeća od kojih najveći broj dolazi iz industrije tekstila i one učestvuju sa skoro 50% od ukupnog izvoza Pakistana u ovoj branši. Složio se da je trgovinska razmjena dvije zemlje na niskom nivou i da svakako postoji prostor za poboljšanje iste ne samo u industriji tekstila, već i u drugim industrijskim granama kao što je proizvodnja, prerada i pakovaje hrane i sl. Pomenuo je da njihove kompanije proizvode za najpoznatije svjetske brendove, i bez obzira na skromni izvoz u BiH, vjeruje da bh. tekstilne kompanije dosta repromaterijala i sirovina, koje imaju pakistansko porijeklo, kupuju po daleko većim cijenama iz druge ili treće ruke na evropskim tržištima. Ocjenio je da bi direktnim kontaktima bh. i pakistanskih kompanija, te razmjenom kvalitetnih informacija, došlo do povećanja obima razmjene u korist kompanija obje zemlje.

Ambasador H.E.Muhammad Yousaf se također zahvalio na prijemu i pozdravio prijedlog predsjednika Bojića i Bin Rashida za potpisivanje sporazuma o zajedničkoj saradnji između Vanjskotrgovinske komore BiH i trgovinske i industrijske komore Faislaabada, te istakao nekoliko ključnih tačaka koji mogu ubrzati ovu saradnju. Također, pomenuo je da se naredne godine u gradu Karači (07.-19.04.2016.godine) održava međunarodni sajam TEXPO 2016, na koji su pozvane i kompanije iz BiH, te ocjenio da je to prilika za bolje upoznavanje, razmjenu informacija, te sklapanje novih poslova.

Na kraju razgovora, zaključeno je da će se u narednom periodu nastaviti jača međusobna saradnja u cilju omogućavanja blagovremenih i kvalitetnih informacija privrednicima obje zemlje kako bi se održala i daleko više unaprijedila postojeća međusobna poslovna saradnja i trgovinska razmjena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti