Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti MSP-a
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti MSP-a

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija, provodi projekat „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ na području Krajine.

18.01.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba

LIR Evolucija, razvojna, konsultantska i istraživačka agencija, provodi projekat „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“ na području Krajine. Za realizaciju projekta su dobijena sredstva od Razvojne agencija Eda putem fonda CREDO Krajina koji finansira Kraljevina Švedska.

Projekat je takođe sufinansiran kroz IPA Jadranski projekat SMART INNO- Poslovna Mreža i Održivi Inovativni Klaster za povećanje Istraživačke, Razvojne i Inovacione konkurentnosti MSP-a u Jadranskoj regiji.

Opšti cilj projekta „Unapređenje energetske efikasnosti za porast konkurentnosti malih i srednjih preduzeća“  je da podrži stvaranje uslova za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća (MSP-a) u sektorima metaloprerađivačke i drvoprerađivačke industrije na području Krajine kroz obuke i dokvalifikacije zaposlenih u MSP-a na teme unapređenja energetske efikasnosti (EE) i prednosti upotrebe obnovljivih izvora energije (OIE), te energetske preglede MSP-a.

U okviru projekta je u prethodnom periodu provedeno 7 obuka za zaposlene u malim i srednjim preduzećima metaloprerađivačkog i drvoprerađivačkog sektora na teme mjera unapređenja energetske efikasnosti, primjene obnovljivih izvora energije i racionalnog korištenja energije u cilju porasta konkurentnosti preduzeća.

U toku su energetski pregledi zgrada, mašina i procesa proizvodnje u tri odabrana preduzeća, čime će se analizirati stanje potrošnje energije u procesu proizvodnje i pružiti preporuke za unapređenje energetske efikasnosti.

Više informacija o projektu se može dobiti putem e-mail-a office@lir.ba ili telefone 051 303-227,  051 329- 750.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti