Završna konferencija projekta SMILE

25.12.2020. 09:10 / Izvor: Akta.ba
Završna konferencija projekta SMILE

Grad Gradiška implementira projekat projekat SMILE – Prva i posljednja milja - Koncept intermodalne mobilnosti u zagušenim urbanim područjima jonsko-jadranskog regiona u okviru ADRION programa Evropske unije.

Grad Gradiška implementira projekat projekat SMILE – "First and last mile inter-modal mobility in congested urban areas of Adrion Region" (Prva i posljednja milja - Koncept intermodalne mobilnosti u zagušenim urbanim područjima jonsko-jadranskog regiona) u okviru ADRION programa Evropske unije (http://www.adrioninterreg.eu)

U sklopu projekta je 24.12.2020. održana Finalna konferencija putem Zoom aplikacije. Predstavnik vodećeg partnera Regionalnog Razvojnog Centra Koper je prezentovao aktivnosti i rezultate SMILE projekta. Tim LIR Evolucije koji pruža tehničku pomoć Gradu Gradiška na implementaciji projekta, je održao tri prezentacije na teme Aktivnosti SMILE projekta u Gradišci,  Plan održive urbane mobilnosti i Plan pametne mobilnosti SUMP i SMP, te ADRION kapitalizacija projekta. Konferencija je bila namjenjena lokalnim i regionalnim učesnicima koji su imali priliku da podjele znanja i iskustva u oblasti održive urbane mobilnosti. Realizacija projekta je doprinijela ostvarivanju sljedećih ciljeva:

  • podržati saobraćajne politike u cilju smanjenja emisije gasova staklene bašte u saobraćaju;
  • poboljšati životnu sredinu u područjima velike gustine prometa (putnička i turistička područja);
  • optimizovati uticaj ljudskih aktivnosti na more, kopno, vazduh i ljudsko zdravlje;
  • favorizirati održive promjene u transportu, smanjujući korištenje automobila na fosilna goriva i povećanje javnog prevoza, biciklizma, šetnje, električnih i hibridnih vozila;
  • smanjiti uticaj neefikasne isporuke tereta i haotičnog kretanja turističkih autobusa;
  • smanjiti jak pritisak na priobalne i prekogranične puteve koji ne mogu da apsorbuju povećan saobraćaj, kao i na glavne urbane puteve koji povezuju šire funkcionalne urbane oblasti.

U okviru projektnih aktivnosti je razvijen Transnacionalni akcioni plan i SUMP koncept na osnovu scenarija mobilnosti i testirani su različiti IT alati za unapređenje održive mobilnosti.

Projekat je implementiran u periodu od 01.01.2018 do 31.12.2020. Pored Grada Gradiška u realizaciji projekta učestvuju RRC Koper kao vodeći partner i partneri: Šolski center Velenje, Agenzia Piano Strategico Srl, Libero Conzorzio Comunale di Ragusa (Provinzia Regionale di Ragusa), Universita’ Iuav di Venezia, Agencija za razvoj Zadarske županije, RA Grada Dubrovnika DURA, Opština Hersonisos, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj- Banat doo, Bashkia Tirane i Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora PREDA-PD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti