Podnosioci falsifikovanih certifikata njemačkog jezika bit će tuženi

11.02.2016. 15:58 / Izvor: Akta.ba
Podnosioci falsifikovanih certifikata njemačkog jezika bit će tuženi

Podnosioci zahtjeva za vizu u Ambasadi SR Njemačke često prilažu falsifikovane certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata. Budući da je korištenje falsifikovanih dokumenata protuzakonito biće krivično procesuirano, kažu iz Ambasade.

Iz Ambasade SR Njemačke u BiH su poslali saopćenje za javnost u kojem ističu da će Goethe-Institut krivično teretiti u okviru BiH-sudskih organa svaku osobu koja priloži falsifikat diplome Goethe-Instituta.

"Svi koji prilože falsifikovan certifikat, imaju zabranu polaganja ispita u Goethe-Institut u trajanju od jedne godine. Ambasada SR Njemačke odbija zahtjeve za vizu osobama koje prilože falisifikovane diplome. Pored toga njima se uvodi duža zabrana ulaska u Njemačku", navode iz Ambasade napominjući da je korištenje falsifikovanih dokumenata protuzakonito i biće krivično procesuirano.

"Podnosioci zahtjeva za vizu u Ambasadi SR Njemačke često prilažu falsifikovane certifikate Goethe-Instituta prilikom predaje dokumenata. Radnici Ambasade redovno zavrašavaju obuke, kako bi mogli prepoznati falsifikate. Dakle, falsifikati uvijek budu otkriveni", navela je Natascha Garloff-Jonkers, glasnogovornica Njemačke ambasade u Sarajevu.

Napominje da je dokaz o dovoljnom znanju njemačkog jezika je uslov za izdavanje vize za duži boravak u Njemačkoj.

"Dakle, ispit možete polagati i bez prethodnog pohađanja jezičkog ili pripremnog kursa za ispit. Svi zainteresovani se mogu obratiti Goethe-Institutu u vezi sa pitanjima koja se tiču ispitnih certifikata", navodi Garloff-Jonkers.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti