U Ključu započela implementacija projekta "Moja eko kanta"

05.04.2016. 15:50 / Izvor: Akta.ba
Moja eko kanta

Potpisivanjem Ugovora između JKP „Rad“ iz Ključa i firme "SV Company" d.o.o. Trn – Laktaši, započela je implementacija projekta "Moja eko kanta".

Potpisivanjem Ugovora između JKP "Rad" iz Ključa i firme "SV Company" d.o.o.  Trn – Laktaši, započela je implementacija projekta "Moja eko kanta" kojeg provodi ovo Javno komunalno preduzeće i čija je svrha isporuka 700 žutih kanti od 120 litara.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, Tahir Nuhić i općinski načelnik Nedžad Zukanović. Ministar Tahir Nuhić dao je punu podršku projektu i istakao njegov značaj za jačanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća, te naveo da je to razlog zbog kojeg je Ministarstvo podržalo ovaj projekat u iznosu od 25.000 KM iz sredstava ekoloških naknada za 2015. godinu.

Svrha projekta  "Moja eko kanta" je kreirati uslove građanima općine Ključ da imaju mogućnost da na mjestu nastanka vrše selekciju otpada putem kanti koje će im biti besplatno dodjeljene, a javno komunalno preduzeće će izdvojene sekundarne sirovine predati operaterima koji će iste ponovo vratiti u proizvodnju, odnosno neće završiti na deponiji komunalnog otpada.

Ovo je ujedno bila prilika da se posjeti buduća sortirnica otpada u općini Ključ koja je u završnoj fazi izgradnje i čija je svrha da obezbjedi uslove da se prikupljeni otpad putem eko otoka dodatno sortira, razvrsta i pripremi kako bi se zatim zbrinuo na odgovarajući način. Sortirnica se radi za sve vrste otpada, a istu također sufinancira Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko – sanskog kantona iz ekoloških naknada za 2014. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti