Još nisu stvoreni uvjeti za razvoj ostalih faza e-nabavke

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Još nisu stvoreni uvjeti za razvoj ostalih faza e-nabavke

Na portalu javnih nabavki BiH dostupna su e-obavještenja o javnim nabavkama, no nisu stvoreni uvjeti za razvoj ostalih faza e-nabavke, istaknuto je jučer na stručnoj raspravi održanoj u Tuzli.

29.04.2016. 08:57 / Izvor: Fena

Elektronske javne nabavke u brojnim zemljama koriste se kao alat za unapređenje efikasnosti procesa nabavke roba, usluga i radova te ostvarivanja ušteda u javnom sektoru. U Bosni i Hercegovini, sistem elektronskih javnih nabavki uspostavljen je krajem 2014. godine, no još se nalazi u ranoj fazi razvoja.

Na portalu javnih nabavki BiH dostupna su e-obavještenja o javnim nabavkama, no nisu stvoreni uvjeti za razvoj ostalih faza e-nabavke.

To su neki od nalaza stručne rasprave "E-Nabavke u službi efikasnijeg sistema javnih nabavki u BiH" održane jučer u Tuzli u organizaciji Centra za društvena istraživanja Analitika.

"E-nabavke nisu samo važan segment reforme e-uprave unutar Evropske unije, nego je njihov razvoj i nivo usklađenosti predmet monitoringa i evaluacije izvještaja o napretku na tranzicijskom putu Bosne i Hercegovine prema članstvu. Uspostavljanje jedinstvenog portala za e-nabave www.ejn.gov.ba kreiralo je temelj za uspostavljanje efikasnog sustava e-nabava u BiH. Zbog toga, trenutne opcije i mogućnosti koje portal pruža i treba shvatiti samo kao temelj, odnosno početnu fazu u razvoju e-nabava", kazao je Ivan Kutleša, ekspert u oblasti javnih nabavki.

Prednosti e-nabavki su u osnaživanju načela transparentnosti, efikasnosti, ekonomičnosti, zdrave konkurencije i najbolje vrijednosti za novac. Stoga, cilj ove stručne rasprave bio je ukazati na glavne prepreke u razvoju sistema e-nabavke u Bosni i Hercegovini, kao i moguća napredna rješenja u ovoj oblasti. U tom kontekstu,  predstavljene su preporuke za unapređenje sistema elektronskih javnih nabavki u BiH, koje su nastale kao rezultat studije u izdanju Centra za društvena istraživanja Analitika.

"Budući koraci u nadogradnji portala e-Nabavke su dostavljanje ponuda od ponuđača, otvaranje pristiglih ponuda, evaluacija pristiglih ponuda te izrada mobilne aplikacije za Android i iOS operativne sisteme", kazao je Dario Kihli iz Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine.

Ovaj događaj dio je projekta „Otvorene javne nabavke u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Evropska unija, a sufinansira Vlada Velike Britanije. Projekat zajednički provode Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za društvena istraživanja Analitika i Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti