BiH i Hrvatska unaprijedile saradnju u nadzoru državne granice

07.06.2016. 09:09 / Izvor: Akta.ba
BiH i Hrvatska unaprijedile saradnju u nadzoru državne granice

Koordinaciono tijelo ubuduće treba češće održavati sastanke u skladu sa zahtjevima Granične policije BiH .

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj o radu Koordinacionog tijela zaduženog za praćenje Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice za 2015. godinu.

Prema Izvještaju, realizirano je 1.914 zajedničkih patrola u  prošloj godini u skladu sa Sporazumom o saradnji u nadzoru državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, i to 954 patrole na teritoriji BiH, a 960 patrola u Republici Hrvatskoj. Tako je potvrđen konstantni trend rasta zajedničkih aktivnosti dvije države u ovoj oblasti, nakon što je u prvoj godini provođenja sporazuma (2009. godina) izvršeno 958 zajedničkih patrola nadležnih organa BiH i Hrvatske.   

Zajedničke patrole, uz jačanje međusobnog povjerenja i saradnje, ostvaruju i konkretne rezultate u suzbijanju ilegalnih migracija i drugih nezakonitih radnji. Tako su u prošloj godini otkrivena tri krivična djela i 46 prekršaja.  

Koordinaciono tijelo ubuduće treba češće održavati sastanke u skladu sa zahtjevima Granične policije BiH kako bi se pravovremeno reagiralo i dodatno unaprijedila saradnja u ovoj oblasti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti