Ko će kupiti Sarajevo osiguranje?

23.06.2016. 08:18 / Izvor: Oslobođenje
Ko će kupiti Sarajevo osiguranje?

Aukcija za 45,49 posto državnog kapitala u Sarajevo osiguranju biće održana danas na Sarajevskoj berzi.

Aukcija za 45,49 posto državnog kapitala u Sarajevo osiguranju biće održana danas na Sarajevskoj berzi. Podsjetimo, na prodaju je 2.108.469 dionica po cijeni 12,99 maraka po dionici i moguće je kupiti samo ukupan broj ponuđenih dionica, dakle, cijena za paket dionica je oko 27 miliona KM.

Prema medijskim spekulacijama, interes za kupovinu paketa dionica je veliki, a za preuzimanje Sarajevo osiguranja, a time i primata na osiguravajućem tržištu u BiH, natječe se više osiguravajućih kuća iz zemlje i regiona.

Glavni kandidat je ASA osiguranje, domaća osiguravajuća kuća. Čelnici ASA grupacije, u čijem sastavu je ASA osiguranje, ne kriju želju za preuzimanjem Sarajevo osiguranja, ali mali problem je cijena. Kako su istakli, nisu spremni preuzeti Sarajevo osiguranje po ponuđenoj cijeni od 12,99 maraka po dionici. To je, smatraju, preskupo.
Drugi kandidat za kupovinu je Triglav osiguranje iz Slovenije, a spominje se i drugo slovensko osiguravajuće društvo Sava Re.

Trenutno je cijena dionice Sarajevo osiguranja na berzi oko devet maraka. U ovu godinu Sarajevo osiguranje je ušlo sa cijenom dionice oko šest maraka, ali je odmah po zakazivanju aukcije cijena dionice ovog osiguravajućeg društva skočila 60 posto, da bi se u posljednjih nekoliko dana stabilizirala na nivou od devet maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti