Čović: Otvorili smo nove mogućnosti gospodarske suradnje s Njemačkom

02.07.2016. 08:09 / Izvor: Fena

Čović je jučer posjetio Njemačku burzu (DAX), gdje je od domaćina dobio tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada burze za taj dan.

Investicije iz Njemačke u proteklom razdoblju nisu pratile izrazito veliku trgovinsku razmjenu između dvije zemlje i danas smo o tome otvoreno razgovarali s našim domaćinima, tražeći načine kako to promijeniti – izjavio je za Fenu hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je predvodio državno izaslanstvo na brojnim sastancima u njemačkim gospodarskim središtima - Frankfurtu i Wiesbadenu.

Čović je jučer posjetio Njemačku burzu (DAX), gdje je od domaćina dobio tradicionalno zvono kojim je točno u devet sati označio početak rada burze za taj dan. Čović je dobio na poklon i zaštitni znak frankfurtske burze, a to su simboli jačine i hrabrosti, bika i medvjeda, kao i bocu poznatog vina iz pokrajine Hessen. U čast posjeta hrvatskog Predsjedništva BiH na zgradi DAX-a danas je bila istaknuta zastava BiH.

 U Wiesbadenu, glavnom gradu Hessena, Čović se sastao s najvišim predstavnicima vlade ove njemačke pokrajine, a potom u Frankfurtu sudjelovao na forumu „Gospodarski dan BiH“, čiji je službeni pokrovitelj. Glavni cilj Foruma bilo je intenziviranje gospodarskih odnosa između BiH i Njemačke kroz ukazivanje na potencijale u industriji, poljoprivredi, šumarstvu i turizmu, a koje predstavljaju izuzetne mogućnosti za potencijalna ulaganja.

"Uvjeren sam da ovi današnji razgovori otvaraju nove mogućnosti suradnje. Na Gospodarskom forumu smo predstavili BiH i mogućnosti gospodarske suradnje, ali i vidjeli gdje su trenutno zamke i problemi. Jasno je da je ono na čemu mi moramo raditi jednostavnost u komunikaciji i transparentnost u radu. Ovo je dobar iskorak, ali na tome ne smijemo stati", istaknuo je Čović.

Sumirajući dvodnevni boravak u Njemačkoj, razgovore sve trojice članova Predsjedništva s njemačkim državnim vrhom, kao i njegove jučerašnje aktivnosti u Frankfurtu i Wiesbadenu, Čović kaže kako je u pitanju vrlo koristan i sadržajan posjet.

"Mnogo važnih i prijateljskih poruka smo čuli, a posebno tu mislim na kancelarku Merkel koja je vrlo jasno kazala da ono što u zadnjih godinu dana radimo plijeni njenu pozornost na najpozitivniji način, ali i da nas iskušenja koja danas imamo ni na koji način ne smiju zaustaviti na našem euroatlantskom putu. U tom smislu smo se vrlo jasno obvezali da ćemo do 18. srpnja stvoriti sve preduvjete da se na sastanku u Bratislavi donese pozitivna odluka o BiH, što je preznačajno. Ne smijemo pasti u zamku da zbog nekih drugih računa koje imamo za duži period  prolongiramo naš europski put. I ovako imamo mnogo onih koji ne vide nikakav sadržaj u proširenju EU", kazao je Čović za Fenu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti