Nadležne institucije u oblasti voda rade na realizaciji ključnih mjera

07.07.2016. 13:13 / Izvor: Akta.ba
Nadležne institucije u oblasti voda rade na realizaciji ključnih mjera

Prema Izvještaju, nadležne institucije iz sektora voda u BiH preduzele su u periodu od februara 2015. do maja 2016. godine niz aktivnosti na realizaciji šest ključnih mjera.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o  provedenim  aktivnostima  na  realizaciji  Akcionog  plana za zaštitu od poplava i upravljanje rijekama  u  Bosni  i  Hercegovini 2014 – 2017, za period februar 2015 – maj 2016. godine. 

Prema Izvještaju, nadležne institucije iz sektora voda u BiH preduzele su u periodu od februara 2015. do maja 2016. godine niz aktivnosti na realizaciji šest ključnih mjera, odnosno 22 podmjere, koje je potrebno provesti do 2017. godine u sektoru voda u BiH.

Šest ključnih mjera odnose se na saniranje šteta nastalih od poplava, erozija i bujica u 2014. godini na postojećim zaštitnim vodnim objektima, riječnim koritima i kanalima u pogođenim područjima; na usklađivanje sistema zaštite od poplava u BiH s Direktivom EU 2007/60/EC o procjeni i upravljanju rizicima od poplava; na izradu tehničkih rješenja zaštite od poplava, erozije i bujica za naselja i gradove koji nisu imali izgrađene zaštitne vodne objekte i izgradnja novih objekata; na uspostavljanje hidrološkog prognoznog sistema u BiH; na jačanje kapaciteta institucija nadležnih za upravljanje vodama i zaštitu od poplava u BiH, osiguranje odgovarajućeg nivoa koordinacije i saradnje s drugim institucijama u BiH i učešća u radu međunarodnih tijela; te na upravljanje vodama.

Procijenjena sredstva za ukupnu realizaciju Akcionog plana iznose 592,7 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti