Do kraja godine novi kupci i nova radna mjesta

11.07.2016. 10:13 / Izvor: Oslobođenje
Do kraja godine novi kupci i nova radna mjesta

Uz osnovnu djelatnost mašinske obrade metala, ATT uvodi i neke dodatne djelatnosti.

Kompanija ATT iz Gomjeg Vakufa jedna je od bh. kompanija koja je od njemačkih kupaca,na nedavno održanim B2B susretima u Dortmundu u sklopu projekta Inicijativa za spajanje njemačkih kupaca sa dobavijačima iz zemalja zapadnog Balkana, bila među pet najboljih kompanija.

Firma je, kako je za Oslobođenje kazao Adnan Telalović, direktor firme, u sadašnjem obliku osnovana 2011. godine, ali je nastala iz porodičnog obrta kojim se njegov otac bavi preko 30 godina.

"Sa mašinskim poslovima počelo se još prije 30 godina, u jednoj maloj garaži sa jednom mašinom i dvoje uposlenih. Proizvodili smo metalne dijelove za namještaj, a iz garaže i obrta nastala je firma Telalović d.o.o. osnovana 2001. Proizvodili smo okove, baglame za vrata i točkiće za klizne kapije i ostale strugane dijelove za domaće tržište. U tom periodu domaće tržište je bilo jako nestabilno, te smo shvatili da, ako želimo razvijati firmu, moramo ući u neke nove procese, serijsku proizvodnju i naći stabilno tržište i pouzdane kupce", kaže o početku rada Telalović.

MANN+HUMMEL BA

On dodaje da je prvi korak prema tom cilju bio ostvarivanje saradnje sa firmom MANN+HUMMEL BA, sa kojom već više od 10 godinau spješno sarađuju, i firma "Telalović" je, kako kaže, stekla veliko iskustvo i znanje kroz saradnju s njima.

"Nakon stečenog iskustva u serijskoj proizvodnji, 2010. smo odlučili da se izvozno orijentišemo i da pronađemo kupce na inostranom tržištu. To je bio početak za ATT. Firma je osnovana 2011. sa osnovnom djelatnošću mašinska obrada metala. Naši proizvodi su osovine za vešmašine, čahure za automobilsku industriju, te mnogo drugih stmganih dijelova", istakao je Telalović, dodajući da ATT trenumo ima 90 uposlenih.

Uz osnovnu djelatnost mašinske obrade metala, ATT uvodi i neke dodatne djelatnosti.

"Imamo usluge transporta, rentacar agenciju, a tu je i trgovina mašinama i industrijskom opremom, zatim trgovina na veliko i malo industrijskim ležajevima, remenovima, lancima, a ove godine smo osnovali firmu i u Republici Hrvatskoj, gdje ćemo se baviti uslugama iz oblasti turizma", kazao je Telalović.

Telalović kaže kako je svaki početak težak, a takav je bio i njihov.

"Radili smo u manjim proizvodnim prostorima bez dovoljno kapaciteta i bez dovoljno dobre i stabilne opreme za proizvodnju. Sada aktivno ulažemo u infrastrukturu, proizvodne objekte, kapacitete, proizvodnu i mjemu opremu, te smo upravo ove godine završili sa gradnjom novog proizvodnog objekta od 4.200 kvadratnih metara, a počeli smo i sa gradnjom još jednog objekta veličine 2.200 kvadratnih metara", kazao je Adnan.

Trenutni proizvodni pogon firme je veličine 4.200 kvadratnih metara, a ukupno raspolažu sa 10.000 kvadratnih metara površine.

ATT uglavnom radi za izvoz i to izvozi 95 posto proizvoda, ali su prisutni i na domaćem tržištu na kojem posluje firma Telalović d.o.o.

"Radimo za tržišta EU, te uglavnom izvozimo u Njemačku, Sloveniju, Italiju, Hrvatsku. Firma ima stalnu tendenciju rasta, tako da se svake godine vrijednost izvoza povećava. Prošle godine smo imali prihode oko 3,6 miliona KM, a ove godine, prema trenutnim pokazateljima i planovima, imamo rast oko 20 posto", kažeTelalović.

Osvrnuvši se na nedavno održane B2B susrete u Dortmundu i veliku zainteresovanost njemačkih kupaca, Telalović je istakao kako je to velika čast i ogromno priznanje za firmu, što im daje snagu da idu naprijed.

"Mislim da su njemačke kompanije u nama prepoznale ozbiljnog partnera, koji ima sigume, stabilne procese, sa stalnom tendencijom rasta i poboljšanjakompanije. Naše investiranje u proizvodne objekte i ulaganje u najmodemiju opremu ulijeva sigurnost našim kupcima i potencijalnim partnerima", kazao je Adnan, i dodajući da su u Njemačkoj ostvarili kontakte, a sada slijede pitanja tehičke prirode i struke.

Investirajte u Gornji Vakuf

Ono što je bitno jeste da su, osim poslova  za njihovu kompaniju i nove projekte za ATT, pozvali njemačke firme i prezentirali im mogućnosti investiranja u Gornji Vakuf-Uskoplje, gdje lokalna zajednica proteklih godinama ulaže mnogo sredstava na izgradnji poslovne zone sa kompletnom infrastrukturom u kojoj je moguće investirati po jako povoljnim uslovima.

"Imamo pozitivne odgovore od nekih kompanija da su jako zainteresovane za tu ideju, i već razgovaramo o terminima za posjetu našoj općini", kazao je Telalović.

Kad su u pitanju planovi za ovu godinu, Telalović je istakao da oni uvijek imaju ambiciozne, ali realne i ostvarljive planove.

"Ove godine želimo završiti izgradnju novog proizvodnog objekta, te dodatno proširiti naše kapacitete. Od početka godine usvajamo neke nove proizvode i jako smo zadovoljni tokom odvijanj a tih procesa. Prema našim planovima, do kraja 2016. godine ćemo početi sa proizvodnjom dijelova za nove kupce, te realizacijom tog projekta otvoriti ćemo 20 novih radnih mjesta do kraja godine", najavio je Telalović.

Kao glavna mana BiH predstavlja se negativan imidž koji ima u svijetu, te smo upitali direktora ATT-a kako se izboriti za mjesto na svjetskom tržištu.

"Osim naše kompanije, postoji mnogo pozitivnih primjera u našoj zemlji. Mislim da imamo u BiH pozitivan trend razvijanja, s tim da bi taj trend mogao i trebao da bude u dosta većem obimu. Ono što nama stvara negativan imidž je politička situacija u zemlji, dosta obimna i neefikasna administracija. Za brz i efikasan rast privrede potrebno je osigurati siguran i stabilan ambijent koji će ubijediti i navesti privrednike da nastavimo sa daljim razvojem, investicijama i novim zapošljavanjima. Bez sigumog i stabilnog ambijenta nema ni stranih ulaganja koja bi otvorila nova radna mjesta i unaprijedila kompletnu privredu i državu. Država treba pronaći mehanizam kako bi smanjila, odnosno dovela procenat doprinosa na plaće na nivo sa dmgim zemljama, i samim tim privukla nova ulaganja i zapošljavanja, te omogućila domaćim kompanijama da budu konkurentne na evropskom tržištu", dodao je na kraju Telalović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti