Vlada KS-a podržala Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

12.07.2016. 07:43 / Izvor: Fena
Vlada KS-a podržala Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Nakon preostalih javnih rasprava, među kojima je naredna u Bihaću, zakon bi se u formi prijedloga trebao uputiti u parlamentarnu proceduru. 

Vlada Kantona Sarajevo podržava Nacrt Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji predviđa novi obračun penzija u Federaciji BiH – potvrdila je to kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Amela Dautbegović na javnoj raspravi, koju je danas u Kantonu Sarajevo organiziralo Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Tom prilikom, pomoćnik federalnog ministra Kenan Spahić istakao je da su penzioneri predložili da se izvrši preračun penzija po takozvanom novom bodovnom sistemu.

"Međutim, razlozi protiv toga su puno jači, prije svega, jer bi bodovni sistem uslovno rečeno doveo do pada penzija. To je nedopustivo i uzrokovalo bi određene pravne smetnje u pogledu stečenih prava", izjavio je Feni Spahić.

Uvođenjem novog načina izračuna penzija Vlada Federacije BiH, kako kaže, predlaže da se zadrži isplatni iznos penzija - da se ne preračunavaju nego da se dalje usklađuju s troškovima života.

Ako zakon, bude odobren u oba doma Federalnog parlamenta, poručio je da će biti omogućen „novi pravedniji obračun penzija“ i da će „prvi put isplata penzija biti zagarantovana iz federalnog budžeta i to do petog u mjesecu“.

Sindikat policije Kantona Sarajevo na današnjoj raspravi stavio je primjedbu u pogledu godina života za ostvarivanje prava na penzioniranje, navodeći da je za članove neprihvatljivo da donja granica za odlazak u penziju bude 55 godina.

"S obzirom na to da policajci imaju beneficirani radni staž trebali bi faktički ići s 50 godina u penziju. Primjenom novog zakona dovest ćemo se u situaciju da nam treba prestati radni odnos a da ne možemo ostvariti pravo na penziju", kazao je predsjednik Upravnog odbora Sindikata policije KS-a Mirza Hadžiabdić.

Smatra da se predložena odredba zakona ne treba odnositi na pripadnike policije i da je u nacrtu potrebno definirati kako će se bodovati penzija za radnike koji imaju beneficirani radni staž.

"Pod stažom osiguranja, u zakonu, se podrazumijeva samo ono što je uplaćeno, te se postavlja pitanje tog staža iz ratnog perioda. To će dovesti do štete našem članstvu ukoliko se za taj staž ne uplate doprinosi", dodao je Hadžiabdić.  

Nakon preostalih javnih rasprava, među kojima je naredna u Bihaću, zakon bi se u formi prijedloga trebao uputiti u parlamentarnu proceduru. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti