Primjena novog Zakona o finansijskom poslovanju u rudarskom sektoru

13.07.2016. 08:02 / Izvor: SRNA
Primjena novog Zakona o finansijskom poslovanju u rudarskom sektoru

Dogovoreno je da će do kraja sedmice biti pronađen način za isplatu punih plata sa svim obavezama i da bude napravljena razlika između proizvodnje i administracije.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić razgovarao je sa predstavnicima "Elektroprivrede BiH", te sindikata i direktorima rudnika koji posluju u okviru ove kompanije o pripremama za primjenu novog Zakona o finansijskom poslovanju, koji treba da stupi na snagu 1. januara 2017. godine, nakon čega neće biti moguće isplaćivati plate bez doprinosa.

DŽindić je tokom današnjeg sastanka u Sarajevu istakao da treba sagledati najbolje mogućnosti da ovaj problem bude riješen, a cilj je da svi rudnici do Nove godine budu uključeni u ovaj proces i redovno izvršavaju obaveze, saopšteno je iz federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Drugi način rješavanja ovog problema bio bi da bude urađena nova sistematizacija i reorganizacija i tako odvojena proizvodnja od administracije. U vezi s tim iznesen je i koncept reorganizacije rudnika sa optimalnim brojem zaposlenih u rudnicima.

Istaknuto je da je višak radnika u rudnicima tema koja bi mogla biti riješena zajedno sa "Elektroprivredom BiH", tako da zajedno sa privrednim kompanijama bude osnovano novo društvo koje bi moglo da zaposli višak od 800 i 1.500 radnika u rudnicima.

Novoosnovano društvo bavilo bi se proizvodnjom materijala koje "Elektroprivreda BiH" nabavlja iz okruženja za vlastite potrebe.

Dogovoreno je da će do kraja sedmice biti pronađen način za isplatu punih plata sa svim obavezama i da bude napravljena razlika između proizvodnje i administracije.

Cilj je da nivo plata bude identičan, odnosno da proizvodni radnik ima istu platu, a da direktori primaju platu u omjeru prema rezulatima i uslovima.

Naglašeno je da će rezultati uprave i menadžmenti biti praćeni i da će na osnovu njih dobijati plate.

DŽindić je istakao da je resorno ministarstvo analiziralo sva primanja u rudnicima i utvrdilo da pojedini direktori rudnika imaju plate veće od premijera FBiH, a predsjednici sindikata od ministara.

Ovaj susret uslijedio je nakon što je DŽindić prošle sedmice sa direktorom Poreske uprave Federacije BiH /FBiH/ Šerifom Isovićem, direktorima rudnika i generalnim direktorom "Elektroprivrede BiH" Bajazitom Jašarevićem razgovarao o pronalaženju rješenja nakon djelimične blokade računa koju je Poreska uprava FBiH, zbog višemilionskih dugovanja javnim fondovima i dobavljačima, izvršila u rudnicima koji posluju u sastavu koncerna "Elektroprivrede BiH".

Direktor Poreske uprave tada je upoznao prisutne o mjerama i načinu na koji Poreska uprava želi da se budžet puni u skladu sa zakonskim propisima.

Sastanku su prisustvovali izvršni direktor za proizvodnju u "Elektroprivredi BiH" Nevad Ikanović, direktori ZD rudnici Kreka, Đurđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila, Gračanica, predsjednik Samostalnog sindikata rudara u FBiH Sinan Husić, te predsjednici sindikalnih organizacija rudnika Kreka, Durđevik, Zenica, Breza, Kakanj, Bila, Gračanica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti