BiH dobija CERT tim za borbu protiv cyber kriminala

15.07.2016. 08:55 / Izvor: Akta.ba
BiH dobija CERT tim za borbu protiv cyber kriminala

Ministarstvo sigurnosti će u narednih 30 dana izraditi i Vijeću ministara na usvajanje dostaviti prijedlog odluke o određivanju CERT-a BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju o aktivnostima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine u vezi  sa cyber sigurnošću na nivou institucija, organa i tijela Bosne i Hercegovine.

Vijeće je podržalo prijedlog da CERT BiH (Tim za odgovor na računarske incidente) bude uspostavljen u okiru Ministarstva sigurnosti Bosne i Heregovini - Sektora za informatiku i telekomunikacione sisteme. Ovaj tim će biti zadužen za preventivno i koordinativno djelovanje radi zaštite informacionih sistema institucija Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo sigurnosti će u narednih 30 dana izraditi i Vijeću ministara na usvajanje dostaviti prijedlog odluke o određivanju CERT-a BiH za institucije na nivou Bosne i Hercegovine, kojom će biti propisan način djelovanja, organizacija i nadležnosti.

Ministarstvo sigurnosti će za Vijeće ministara pripremiti informaciju o realizaciji obaveza koje je BiH preuzela ratifikacijom Konvencije o  kibernetičkom kriminalu.   

Vijeće ministara BiH ranije je usvojilo Strategiju za uspostavu CERT-a BiH, s ciljem harmonizacije propisa u u ovoj oblasti u BiH i primjene EU preporuka u borbi protiv kibernetičkog kriminala, koji se sve više negativno odražava na građane, javne i privatne institucije, biznis te društvo u cjelini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti