Zvizdić: Dijalog jedini uspješan metod za nastavak evropskog puta BiH

19.07.2016. 07:44 / Izvor: Fena
Zvizdić: Dijalog jedini uspješan metod za nastavak evropskog puta BiH

Ispred BiH se nalazi još puno posla i potrebno je da svi nivoi vlasti djeluju sinergijski kako bi poboljšali uvjete za evropski i ekonomski razvoj.

Nakon pozitivnog osvrta od predsjedavajućeg Vijeća Evropske unije (EU) Miroslava Lajčáka u vezi s dosadašnjim naporima Bosne i Hercegovine u realizaciji obaveza na putu EU integracija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izrazio je zadovoljstvo zbog pozdravljanja parafiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Također, izrazio je zadovoljstvo i povodom spremnosti i podrške članica EU da BiH na narednom sastanku Vijeća za opće poslove EU, koji će biti održan 20. septembra, dobije pozitivno mišljenje na aplikaciju za članstvo, kao i zaključak za pripremu i dodjelu Upitnika, čime će biti otvorena mogućnost za stjecanje kandidatskog statusa u 2017 godini.

Istaknuo je da su posljednji zastoji na evropskom putu bili bezrazložni i u neproduktivnoj funkciji skupljanja predizbornih poena te su kao posljedicu imali činjenicu da izradu pozitivnog mišljenja i zaključka o pripremi Upitnika, koje je BiH trebala dobiti danas, moramo čekati do septembra.

Zvizdić je još jednom podvukao da je dijalog, a ne princip blokade i ucjene kojima smo svjedočili u slučaju politizacije SSP-a, jedini uspješan metod za nastavak evropskog i ekonomskog puta BiH. Kazao je da SSP pruža širok okvir za jačanje saradnje između EU i BiH te da daje mogućnost da se u potpunosti iskoriste prilike koje ovaj sporazum nudi.

Naglasio je da u narednom periodu BiH mora još snažnije krenuti prema ostvarivanju evropskih ciljeva i da predizborne aktivnosti ne mogu i ne smiju preuzeti primat nad ozbiljnim državnim obavezama i dogovorenim reformama.

Ispred BiH se nalazi još puno posla i potrebno je da svi nivoi vlasti djeluju sinergijski kako bi poboljšali uvjete za evropski i ekonomski razvoj.

Pozvao je niže nivoe vlasti, posebno Vladu Republike Srpske, da podrže projekte, strategije i zakone koje je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, pripremilo Vijeće ministara BIH, a što bi omogućilo povlačenje sredstava iz raspoloživih evropskih fondova, kao i desetine miliona grant sredstava, posebno za sektor poljoprivrede.

Predsjedavajući Zvizdić još jednom je zahvalio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i Njemačkoj, kao i svim članovima Vijeća za vanjske poslove EU na razumijevanju aktuelne situacije u BiH, te pozvao sve odgovorne u BiH da nastave pozitivne procese, kako bi BiH iskoristila priliku i pruženu ruku EU, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti