ESV: Odgođeno oporezivanje toplog obroka i drugih naknada

19.07.2016. 09:53 / Izvor: Federalna.ba
ESV: Odgođeno oporezivanje toplog obroka i drugih naknada

Nakon što bude promijenjena preambula Opšteg kolektivnog ugovora tek potom će stupiti na snagu oporezivanje toplog obroka i regresa.

Na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća usaglašeno je da će nakon što bude promijenjena preambula Opšteg kolektivnog ugovora tek potom će stupiti na snagu oporezivanje toplog obroka i regresa. Resorni ministar naglašava da će promijenjena preambula biti donijeta najdalje za dvadesetak dana.

Tekst Opšteg kolektivnog ugovora je usaglašen sa prethodnim zakonom o radu pa je potrebno uskladiti ga sa postojećim. Nakon toga ići će se sa proširenjem nadležnosti Opšteg kolektivnog ugovora na sve radnike u Federaciji BiH.

Poslodavci kategorični - oporezivanje toplog obroka i regresa koje donosi izmjena pravilnika o primjeni zakona o porezu na dohodak ići će na teret radnika.

U Vladi naglašavaju da je trenutnim sistemom isplaćivanja minimalne plate i maksimalnog iznosa toplog obroka načinjena enormna šteta po budžet Federacije.

Nakon aktivnosti Porezne uprave Federacije i najavljenim novim porezima koje u Vladi vide kao način uvođenja reda, ostaje vidjeti efekte ove politike. Iz Vlade kažu su dobronamjerni i da će ova sredstva ići u Fond PIO, kojem neće trebati kreditno zadužuje za isplatu penzija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti