Šarović: Novac MMF-a potreban i RS i FBiH

19.07.2016. 11:41 / Izvor: SRNA
Šarović: Novac MMF-a potreban i RS i FBiH

Šarović kaže da nije veliki optimista kada je riječ o tome da će mehanizam koordinacije uskoro biti usvojen.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da mehanizam koordinacije ne bi trebalo povezivati sa kreditom MMF-a i da je potrebno riješiti preostale uslove za članstvo BiH u EU.

Šarović kaže da nije veliki optimista kada je riječ o tome da će mehanizam koordinacije uskoro biti usvojen.

"Pominjalo se da smo u samom finišu, da je preostao jedan ili dva koraka. Ne bih prognozirao da li će mehanizam koordinacije biti usvojen brzo ili ne", rekao je Šarović za portal „Vijesti“.

On je istakao da su Pismo namjere i podrška MMF-a nezavisni od mehanizma koordinacije, ali da je očito da se ove dvije stvari povezuju.

"Nisam siguran kako će se ovo završiti. Mislim da je novac MMF-a potreban i Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Mehanizam koordinacije je možda posljednje pitanje koje će biti relevantno za kandidatski status“, naveo je Šarović.

On je izrazio nadu da će vlasti BiH biti dovoljno mudre da apsolviraju i to pitanje i da sebi u potpunosti trasiraju put ka EU.

"Opšti interes u BiH je da usvojimo mehanizam koordinacije, te da nastavimo koračati naprijed, umjesto da se vrtimo u krug i gubimo vrijeme", naglasio je Šarović.

Za jučerašnje parafiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Šarović je rekao da ono nije učinjeno „sa nekim velikim zadovoljstvom“.

"Međutim, ukoliko ga ima, zadovoljstvo leži u tome da je zatvoreno jedno ozbiljno pitanje koje je stajalo na putu članstva BiH u EU", poručio je Šarović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti