Održana 2. Tematska konferencija u okviru EU Projekta BESt4SMEs

21.07.2016. 16:17 / Izvor: Akta.ba
Održana 2. Tematska konferencija u okviru EU Projekta BESt4SMEs

Poticanjem poduzetništva povećava se privredna aktivnost, nivo zaposlenosti, a time i životni standard stanovništva.

U sklopu implementacije projekta „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“, koji financira Europska unija, Udruženje za razvoj NERDA organizovalo je dana 21.07.2016. godine, drugu Tematsku konferenciju pod nazivom: Mehanizmi podrške u razvoju poduzetništva i primjeri dobre prakse u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija – IKT.

Organizacija ove tematske konferencije jedna je od aktivnosti koje se provode u cilju prenosa iskustava i primjera dobre prakse u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja u BiH, a ista je bila usmjerena na predstavljanje i razmjene iskustava u pokretanju i razvoju poduzetničkih inicijativa u sektoru IKT u susjednim zemljama, članicama Evropske unije. Također, namjera je bila ukazati i na potrebu jačanja saradnje među lokalnim vlastima te razmijeniti iskustva o mjerama podrške koje opštine/općine u BiH mogu kreirati za razvoj poduzetništva i u drugim sektorima.

Poticanjem poduzetništva povećava se privredna aktivnost, nivo zaposlenosti, a time i životni standard stanovništva. Lokalne vlasti mogu imati različite programe za poboljšanje poduzetničke dinamike, naročito za pomoć poduzećima u osnivanju, promjenu lokalne poslovne klime, pomoć pri saradnji i povećanju nivoa inovacija. 

Konferenciji su prisustvovali predstavnici lokalnih vlasti s područja sjeveroistočne BiH, predstavnici nadležnih ministarstava, poslovnih inkubatora te drugih lokalnih organizacija koje su usmjerene ka ekonomskom razvoju kako bi se upoznali s primjerima i načinima podrške razvoju poduzetništva u R Hrvatskoj kroz učešće i prezentaciju stručnog predavača, prof.dr. Sunčica Oberman Peterka sa ekonomskog fakulteta u Osijeku, R Hrvatska.

Projekt „Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“ implementira Udruženje za razvoj NERDA, a financira EU kroz program IPA 2011 Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u BiH. Pored Udruženja za razvoj NERDA u implemntaciji projekta učestvuju i partneri Grad Tuzla, Općine Srebrenik i Kalesija te BIT Centar Tehnološki park Tuzla.  Ukupna vrijednost projekta je 566.778,67 € od čega Evropska unija finansira 481.761,00 €.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti