Počeli radovi na cestovnom pravcu Mostar – Ljubuški

26.07.2016. 08:25 / Izvor: Večernji List
Počeli radovi na cestovnom pravcu Mostar – Ljubuški

Ovaj cestovni pravac jedina je prometna veza grada Mostara s Međugorjem, kao i najkraća prometna veza grada Mostara s Makarskim primorjem.

Budući da je početkom ove godine FBiH preuzela održavanje ceste Mostar - Ljubuški, čemu je prethodila prekategorizacija ove prometnice iz regionalne u magistralnu, ovih dana krenuli su prvi radovi na obnovi iste. Naime, u tijeku je podizanje starih slojeva asfalta i zamjena novim na nekoliko lokacija, kao i krpanje udarnih rupa te uređenje zelenila uz prometnicu, piše Večernji list BiH.

Prema riječima Ljube Pravdića, direktora JP Ceste FBiH, spomenuti radovi spadaju u pojačano održavanje magistralne ceste, dok se prava rekonstrukcija iste tek očekuje u nadolazećem razdoblju. “Budući da nam u proračunu za ovu godinu nisu povećana sredstva u skladu s povećanjem broja kilometara koje trebamo održavati, još uvijek ne možemo razmišljati o ozbiljnijoj rekonstrukciji ove prometnice”, kaže Pravdić.

Tako je broj kilometara koji su trenutačno u kategoriji magistralnih cesta 2150, dok je prošle godine FBiH održavala 2050 kilometara. Pravdić ističe kako je u planu prekategorizacija još jednog dijela cestovnih pravaca na području ovog entiteta, ali upozorava i da se prekategorizacija mora pratiti proračunom. "Treba voditi računa da se za ceste koje se prekategoriziraju izdvajaju potrebna sredstva kako ne bismo došli do situacije da ne možemo kvalitetno održavati niti jednu od cesta", navodi Pravdić.

Dodaje i kako se radi studija o prekategorizaciji prometnica u FBiH, kao i revizija prometnica koja će pokazati stvarno stanje istih u FBiH. Kada je riječ o prometnici Mostar - Ljubuški, ona je u nekim dijelovima u jako lošem stanju, dok je neke dijelove rekonstruiralo Ministarstvo prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije.

"Navedena prometnica prilično je oštećena jer se nije adekvatno održavala, s tim da postoje dijelovi koji su rekonstruirani. Mi ćemo od Ministarstva prometa HNŽ-a uzeti projektnu dokumentaciju prema kojoj je rađena rekonstrukcija dijelova kako bismo mogli nastaviti s radovima”, kazao je Pravdić.

Federalni ministar prometa i veza Denis Lasić, na čiju je inicijativu spomenuta prometnica prekategorizirana, već je ranije kazao kako je u tijeku izrada tehničkog rješenja za ovu prometnicu, nakon čega će uslijediti rekonstrukcija. Inače, na najopterećenijem dijelu ceste prosječan godišnji dnevni promet iznosi 13.526 vozila na dan. Ovaj cestovni pravac jedina je prometna veza grada Mostara s Međugorjem, kao i najkraća prometna veza grada Mostara s Makarskim primorjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti