Kupovina potraživanja kao atraktivna opcija za ulaganje

03.08.2016. 15:06 / Izvor: Akta.ba
Kupovina potraživanja kao atraktivna opcija za ulaganje

Akta.ba je u saradnji sa kompanijom HETA BiH pokrenula rubriku "Prodaja potraživanja" u kojoj su predstavljene informacije o dostupnim potraživanjima.

U cilju prezentiranja cjelokupne informacije o dostupnim potraživanjima i njihovoj strukturi, HETA BiH je u saradnji sa poslovnim portalom Akta.ba pokrenula rubriku "Prodaja potraživanja".  Za HETA-u, prodaja potraživanja predstavlja jednostavan kanal za ubrzavanje dinamike procesa smanjenja portfelja.

Za investitora, za mudrog investitora, prilika da otkupi potraživanje po korektnoj cijeni i istraži poslovni potencijal nekretnine korištene kao kolateral može predstavljati taj jedinstveni izbor kojim će napraviti razliku između visoko profitabilne i redovne investicije.

Portfelj kolaterala se sastoji od nekretnina komercijalne, rezidencijalne i industrijske namjene, , i obuhvata od prodajnih centara, hotela i sportsko-rekreacionih centara na vrhunskim turističkim destinacijama, preko poslovnih, uredskih i stambenih zgrada i prostora do industrijskih kompleksa. Investitore ovom vidu investiranja privlači i dostupnost velikih građevinskih parcela na atraktivnim lokacijama širom države pogodnih za realizaciju različitih poslovnih poduhvata. Većina nekretnina locirana je u Bosni i Hercegovini, dok se manji broj nalazi i u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, navode iz HETA-e. 

Ova kompanija okuplja tim profesionalaca koji stoje na raspolaganju da pruže cijeli niz strategija za restrukturiranje potraživanja koji su osigurani različitim vrstama imovine. Njihov proaktivan pristup ka investitorskoj zajednici i spremnost na pregovore o različitim modalitetima saradnje usmjereni su ka pružanju vrhunske kvalitete u rješavanju preuzetih slučajeva i ubrzanju dinamike prodaje.

Prodajni proces

Navode da se prodaja potraživanja vrši u transparentnom prodajnom procesu, koji investitorima pruža mogućnost natjecanja na ravnopravnim osnovama i koji počinje iskazivanjem interesa za učešće.

Od zainteresiranih se traži da pošalju pismo namjere koje mora sadržavati minimalno slijedeće elemente: Naziv, adresu i kratak opis zainteresiranog lica (ili svakog člana konzorcija), uključujući i informaciju o krajnjem vlasniku kao i kontakt osobu u slučaju potrebe za dodatnim informacijama; Obrazloženje transakcije; Potvrdu da zainteresovano lice nastupa u vlastitom interesu ili u slučaju da posrednici / savjetnici dostavljaju pismo namjere u ime zainteresovane strane, potrebno je dostavljanje validne pismene punomoći za zastupanje.

Nakon zaprimanja i ocjene dostavljenih pisama namjere, zainteresovane strane mogu biti pozvane da učestvuju u procesu prodaje, a kako bi stekli detaljniji uvid u predmet potraživanja, od njih se zahtijeva da potpišu ugovor o povjerljivosti, kojim će se obavezati na čuvanje poslovne tajne i steći detaljan uvid u strukturu potraživanja..

Prodavatelj zadržava pravo da produži rok za dostavljanje pisma namjere, promijeni druge rokove u procesu prodaje, obustavi proces u cijelosti ili prilagodi strukturu transakcije u bilo koje vrijeme, uz uslov da postupa u skladu sa principima otvorenog, transparentnog, bezuslovnog i nedisriminatornog procesa prodaje. Prodavatelj ima pravo da zatraži dodatne informacije od lica koja su iskazala interes za kupovinu kao i da, bez posebnog obrazloženja, određeno lice ne pozove da učestvuje u daljnjem toku procesa.

Transakcija se realizuje kroz ugovor o ustupanju potraživanja, navode iz HETA-e. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti