Žarić: Elektroprenos BiH su potcjenjivali, a najveći je investitor u zemlji

11.08.2016. 13:37 / Izvor: Fena
Žarić: Elektroprenos BiH su potcjenjivali, a najveći je investitor u zemlji

Podsjetio je da im trenutno najveći problem u poslovanju predstavljaju javne nabavke.

Generalni direktor Elektroprenosa BiH Matan Žarić kazao je u intervjuu za Faktor da je prvi put od 2006. godine, kada je osnovana ova jedina zajednička kompanija Federacije BiH i RS-a, vanjski revizor dao nalaz i mišljenje bez ijedne rezerve ili preporuke.

"Dobit kompanije u 2015. godini je bila oko 6,5 miliona KM. Prema zakonu, za rezerve i zdvajamo oko pet posto, a ostalu smo dobit, po zaključku Skupštine društva koju čine dva premijera, podijelili dioničarima, prema odnosu 3,5 miliona KM Federaciji BiH i oko 2,5 miliona KM RS-u", kazao je Žarić.

Dolaksom nove uprave 2013. godine u kompaniji je radilo oko hiljadu ljudi, a u međuvremenu je primljeno još 350 radnika raznih profila, a iako Elektroprenos BiH važi za trenutno najpoželjnijeg poslodavca u državi, Žarić  je kazao da su imali i neočekivanih iskustava prilikom zapošljavanja.

"U jednom momentu smo imali strah da li ćemo uspjeti obučiti sve ljude. Nećete vjerovati šta nam se dešavalo. Primimo radnika, a on drugi dan traži nazad svoju knjižicu. Bilo je pet-šest takvih slučajeva, jer je trebalo ući u trafostanicu i raditi, a oni koji su bili priučeni elektrotehničari ili sa kupljenim diplomama, nisu imali znanje ni iskustvo za taj posao", istakao je Žarić.

Zbog višegodišnje blokade Elektroprenosa BiH ogromna suma novca je bila blokirana, pa Žarić ističe i kako je taj novac ulagan nakon što je kompanija konačno odblokirana 2013. godine.

"Kada smo krenuli s ulaganjem imali smo na raspolaganju oko 280 miliona KM, s tim da se svake godine ponovo izdvajaju sredstva kroz amortizaciju i ostalo, pa je taj iznos i ove godine bio oko 250 miliona KM. Čim je došla ova uprava, raspisali smo niz tendera, proveli kompletnu proceduru oko javnih nabavki i uspjeli do sada potpisati ugovore ukupne vrijednosti od 150 miliona KM. Radi se uglavnom o izgradnji 110 trafostanica, a trenutno radimo na njih 25. To se trenutno ne radi nigdje u regiji i najveći smo investitoru zemlji. Također, radimo izgradnju dalekovoda, a dobar dio ugovora odnosi se i na rekonstrukciju i izgradnju zgrada, nabavku opreme i drugo. Trenutno u proceduri imamo oko 50 do 60 miliona KM nabavke", kazao je direktor Elektroprenosa BiH za Faktor.

Podsjetio je da im trenutno najveći problem u poslovanju predstavljaju javne nabavke.

"Procedure nikako ne možemo da dovedemo do kraja zbog manjkavosti i nedorečenosti Zakona o javnim nabavkama. Otvara se mogućnost da se svako može žaliti i svi to koriste bez ograničenja. Procesi se zbog toga obustavljaju, vraćaju na početak i to nam otežava rad", rekao je Žarić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti