Planinarski dom na Bijamabarama postaje energetski efikasan

13.08.2016. 07:44 / Izvor: Akta.ba
Planinarski dom na Bijamabarama postaje energetski efikasan

Za uvođenje energetske efikasnosti osigurano je 10.000 KM. Za završetak projekta je potrebno obezbijediti još 167.687,85KM.

Izmjenama i dopunama Budžeta općine Ilijaš za 2016.godinu, usvojenim na 42. sjednici Općinskog vijeća Ilijaš, planirana su sredstva za "Postizanje pune energetske efikasnosti" na objektu planinarskog doma Krivajevići.

Donošenjem Odluke o odobravanju finansijskih sredstava od strane Općinskog načelnika, Planinarskom društvu Bijambare doznačena su finansijska sredstva u iznosu od 10.000,00KM za sufinansiranje projekta "Postizanje pune energetske efikasnosti" i sufinansiranje ugradnje i nabavke podnih podloga i potrebnih sanitarija za planinarski dom Krivajevići.

Projekat "Postizanje pune energetske efikasosti" Općina Ilijaš će sufinansirati zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, koje je za ovu namjenu odobrilo 10.000,00KM putem Javnog poziva za dodjelu sredstava za finansiranje projekata iz oblasti zaštite okoliša iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2016. godinu, na koji je apliciralo Planinarsko društvo Bijambare.

Podsjetimo, gradnja planinarskog doma "Krivajevići" započeta je 2012. godine, nakon što je Skupština Kantona Sarajevo donijela Odluku o kupovini planinarskog doma "Bijambare" uz naknadu u iznosu od 130.000,00KM. Odlukom je  definisano da se sredstva moraju upotrijebiti za igradnju novog planinarskog doma i iz tih sredstava izgrađen je planinarski dom "Krivajevići". Prva faza izgradnje objekta je realizovana u 2013. godini u ukupnoj vrijednosti od 149.222,89KM.

Za završetak objekta potrebno je obezbijedit još 167.687,85KM, navode iz Općine Ilijaš.

Obzirom da je Planinarsko društvo "Bijambare" brine o ovom objektu, prikuplja značajna sredstva za njegovo opremanje, te dobrovoljnim radom svojih članova aktivno učestvuje u njegovom opremanju, Općinsko vijeće Ilijaš je na svojoj 26. sjednici, održanoj dana, 29.01.2015. godine donijelo Odluku o ustupanju na korištenje zemljišta i objekta planinarskog doma u izgradnji Udruženju Planinarsko društvo "Bijambare", na period od 15 godina.

Osnovni razlog ustupanja ovog objekta Planinarskom društvu "Bijambare" je obezbijeđenje subjektiviteta za buduće apliciranje na Javne pozive viših nivoa vlasti, međunarodnih donatora i stranih ambasada u BiH, kako bi se na taj način obezbijedila  sredstva za završetak gradnje ovog doma.

Realizacija ovog projekta je primjer uspješne saradnje vladinog i nevladinog sektora, koja će u konačnici omogućiti da planinarski dom bude urađen u skladu sa savremenim principima energetske efikasnosti.

Stavljanjem ovog objekta u punu funkciju unaprijedit će se turistička ponuda zaštićenog prirodnog područja Bijambare i općine Ilijaš.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti