Do kraja godine elektronske prijave republičke, komunalne i boravišne takse

15.08.2016. 09:42 / Izvor: RTRS
Do kraja godine elektronske prijave republičke, komunalne i boravišne takse

Od Poreske uprave treba da zatraže elektronski sertifikat. Oni koji su to već učinili, kažu, uštedjeli su vrijeme i smanjili troškove.

Poreska uprava Srpske olakšala je procedure posebno privrednicima, koji prijavu za porez po odbitku, takozvani obrazac 1002, mogu ovjeriti i elektronskim putem.

Od Poreske uprave treba da zatraže elektronski sertifikat. Oni koji su to već učinili, kažu, uštedjeli su vrijeme i smanjili troškove.

Poreska uprava, kao jedan od nosilaca elektronske sertifikacije u Srpskoj, svojim korisnicima elektronske sertifikate izdaje besplatno. Prijava poreza po odbitku, takozvani obrazac 1002 najkompleksnija je poreska prijava, u koju je nephodno unijeti tačne podatke, jer je riječ o prijavi na osnovu koje korisnik dohotka ostvaruje prava kod Fonda socijalnog i penzijskog osiguranja.

"Do sada su poreski obveznici prije izdavanja elektronskog potpisa morali da dostave papirni primjerak u Poresku upravu Republike Srpske da bi verifikovali podnošenje prijave. Od sada poreski obveznici, koji su korisnici elektronskog sertifikata za elektronski potpis, mogu da elektronski potpišu i pošalju tu prijavu", ističe Persa Paić, direktor Poreske uprave.

Boris Filipović iz jednog od banjalučkih knjigovodstvenih biroa kaže da će im to uštedjeti vrijeme i olkašati posao, jer više nema potrebe da svakog mjeseca zbog ovjere odlaze u Poresku upravu.

"Komitenti više nisu u dužnosti da dolaze svaki mjesec da daju potpise da bi mi to prijavljivali, a i nama je lakše što ne moramo da dolazimo u Poresku upravu da podnosimo prijave. Olakšava i to što ne moramo da podnesemo prijavu do 16 časova, već možemo u bilo koje doba dana", kaže Filipović.

U Poreskoj upravi kažu da je ovo samo početak elektronske komunikacije sa korisnicima. Upravo obrazac 1002, najvažnija je poreska prijava. Do kraja godine najavljuju podnošenje poreskih prijava za republičku, komunalnu i boravišnu taksu, a od sljedeće godine, radiće kažu i na elektronskoj formi prijave za porez na dobit i ostale naknade.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti