Grant od šest miliona KM za jagodasto voće i mljekarstvo

17.08.2016. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Grant od šest miliona KM za jagodasto voće i mljekarstvo

Izvoz jagodastog voća u prvoj polovini 2016. u zbiru je bio veći za devet miliona KM ili 79 posto.

Povodom Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za unapređenje konkurentnosti i pristupa tržištima proizvođačima u sektoru jagodastog voća i sektoru mljekarstva, u Sarajevu je danas u organizaciji USAID/Sweden Projekt razvoja tržišne poljoprivrede II (FARMA II) i Vanjskotrgovinske komore BiH održan informativni sastanak.

Generalni sekretar VTKBiH Zdravko Marinković kazao je kako ova dva sektora u posljednje vrijeme bilježe značajan rast izvoza i posjeduju značajan potencijal, ali im treba dodatnih sredstava, znanja i tehnologija za unapređenje.

"Ova sredstva bi trebala rezultirati povećanjem produktivnosti, kao i zaposlenosti u ruralnim područjima, naročito žena, dok bi krajnji rezultat trebao biti povećanje izvoza i smanjenje vanjskotrgovinskog debalansa", kazao je Marinković, pojašnjavajući kako postoji veliki interes proizvođača da saznaju više o projektu i apliciraju za sredstva koja bi im trebala pomoći da ostvare željene ciljeve.

Navodi kako je i u sektoru mljekarstva slična situacija, gdje zadnji sedam godina postoji trend rasta proizvodnje kako mlijeka, tako i mliječnih  proizvoda.

Direktorica USAID/Sweden Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II Meriha Manojlović kazala je da fond projekta iznosi oko šest miliona KM, te da grantove planiraju davati uglavnom registrovanim firmama u privatnom sektoru, dok fizičke osobe neće moći direktno aplicirati.

Prema njenim riječima maksimalan iznos granta je 50.000 dolara, s tim da zahtijevaju učešće u troškovima od 50 posto.

Predsjednik Udruženja proizvođača sira u BiH Omer Mrakić kaže da je projekat Farma I dosta pomogao proizvođačima sira, te isto očekuje i od novog pomoću koje će biti pobojšan plasman i promocija proizvoda van granica BiH.

"U prvih šest mjeseci izvoz sira iz BiH je povećan za jedan milion KM zahvaljujući izvozu u Hrvatsku. Nadamo se da će se u narednom periodu taj broj i povećati", kazao je Mrakić.

Savez proizvođača jagodastog voća Armin Kurbegović kaže kako je ovaj grant značajan za proizvođače jagodastog voća jer će pomoći da se brže i bolje razvijaju.

Inače, javni poziv za aplikante je otvoren do 15. septembra.

Po podacima VTKBiH i analizama USAID/Sweden FARMA II Projekta izvoz jagodastog voća u prvoj polovini 2016. u zbiru je bio veći za devet miliona KM ili 79 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Kad je riječ o sektoru mljekarstva, u prvoj polovini ove godine zabilježen je pad izvoza od 2,3 miliona KM, te pad uvoza od 1,3 miliona KM. Ipak, značajan je podatak da je izvoz sira u posmatranom periodu rastao za više od milion KM ili 156 posto, a povećan je i izvoz maslaca za gotovo milion KM, odnosno 298 posto.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti