BiH nema jak brand obuće: Strancima trebamo kao snaga

18.08.2016. 11:39 / Izvor: Faktor
BiH nema jak brand obuće: Strancima trebamo kao snaga

Proizvođači obuće u BiH ostvaruju kontinuirane uspjehe, ali glavni problem je u tome što većina tvornica radi lohn poslove.

Proizvođači obuće u BiH ostvaruju kontinuirane uspjehe, ali glavni problem je u tome što većina tvornica radi lohn poslove. To znači da se obuća izradi u našoj zemlji za strane proizvođače, koji kasnije mnogo više zarađuju na prodaji tih istih proizvoda, piše Faktor. S iskustvom i reputacijom koje imaju, logičan potez tvrtki iz BiH je pokretanje domaćeg branda. To je zahtijevan poduhvat i kod proizvođača ima inicijativa da BiH konačno dobije svoj brand, ali cijeli proces teče jako sporo.

Tajnik Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju Jasmina Zejnilagić izjavila je za Faktor kako su proizvođači istaknuli da je pokretanje domaćeg branda prioritet za daljnji napredak sektora, ali još nema pomaka.

"To je zahtijevan posao, osobito u situaciji gdje se proizvodnja zasniva na lohn poslovima. Mi smo primorani uvoziti sirovine i to je osnovni razlog nepokretanja vlastitog proizvoda", rekla je Zejnilagić.

Repromaterijal se uglavnom uvozi iz Kine i Indije. Nekadašnje bazne industrije više nema, a za sada ne postoje niti naznake skorog oporavka.

Ilija Jevtić, direktor tvrtke Alfa, koja zapošljava oko 350 radnika, izjavio je kako bazne industrije neće ni biti dok strani ulagači ne počnu odlaziti s našeg tržišta.

"Tada će se netko sjetiti da nam ona treba, a bojim se da će tvrtke biti itekako oštećene", dodao je Jevtić.

Tvrtke iz BiH su već dostigle europsku razionu u proizvodnji obuće i konkurentne su kada se radi o cijeni. Sada, kada je vrijeme za slijedeći korak, nedostaju konkretni koraci.

"U Udruženju se sastanemo i pričamo, ali nemamo moć nešto pokrenuti. Naša tvrtka bi mogla podržati sam proces proizvodnje, ali mi u BiH još nemamo kadar koji bi vodio cijeli projekt, od menadžera, marketinga, promocije, prodaje, itd. Stranci to imaju, i mi im trebamo kao snaga i kvalitetan dobavljač", zaključio je Jevtić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti