U Doboju se otvara nova fabrika: Posao za 400 radnika i 5.000 kooperanta

22.08.2016. 12:32 / Izvor: Akta.ba
U Doboju se otvara nova fabrika: Posao za 400 radnika i 5.000 kooperanta

Radna mjesta će otvoriti investitior iz Azerbejdžana koji će fabriku otvoriti krajem ove ili početkom iduće godine.

Grad Doboj u posljednje dvije godina se promijenio i razvio, iako su 2014. godine doživjeli tešku katastrofu izazvanu poplavama u kojoj je štetu pretrpjelo oko 1.000 privrednih subjekata kod kojih su evidentirani milionski gubici.

U cilju pomoći ovim privrednicima Skupština grada je u proteklom periodu djelovala brzo te donijela niz odluka koje se odnose na sufinansiranje kamata u iznosu od pola miliona KM. Također, privrednicima su pomogli i putem direktne pomoći sa oko 2,5 miliona KM.

Gradonačelnik Doboja Obren Petrović u razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je Grad Doboj, privredne subjekte oslobodio plaćanja poreza na nepokretnosti. 

Trud i rad Petrovića, koji drži do ravnopravnosti svih naroda prepoznali su i strani investitori koji se sve više odlučuju ulagati u Doboj. Nekih od primjera stranih investicija su Fabrika kreča u Ševarlijama, čiji je vlasnik belgijska firma "Carmeuse", najveći proizvođač kreča u svijetu, zatim investitori iz Turske su izgradili u Kotorskom fabriku za preradu ulja, a tu je i izgradanja fabrike za preradu voća i povrća u Ševarlijama od strane Benkonsa iz Azerbejdžana.

"Za nas je ovo veoma značajan projekat. Riječ je o investiciji čija vrijednost iznosi 40 miliona eura, koja bi trebala osigurati oko 400 novih radnih mjesta i posao za oko 5.000 kooperanta, odnosno malih poljoprivrednih proizvođača, kako sa teritorije grada, RS pa i BiH,  što će svakako biti zamajac podizanju privredne aktivnosti u našoj lokalnoj zajednici. Radi se o prostoru od 100 dunuma koji se nalazi uz samu prugu, a imajući u vidu da je Doboj važno saobraćajno (željezničko čvorište) to će omogućiti da fabrika svoje gotove proizvode transportuje i prema luci Ploče, Zapadnoj Evropi, a i dalje na druga tržišta. Grad je obezbijedio zemlju, rentu, uređenje,vodu i trafo stanicu, što nas je koštalo oko tri miliona KM, što smo i učinili, a nadamo se da će fabrika početi sa radom do kraja ove ili početka slijedeće godine", pojašnjava gradonačelnik Petrović.

Dodaje kako je u krugu bivše Bosanke stvorena industrijska zona gdje nekoliko domaćih i stranih privrednika obavlja razne djelatnosti od otkupa jagodičastog voća do proizvodnje peleta i namještaja.

"Sve ovo ukazuje da smo se posvetili ekonomiji i da radimo na regionalnom povezivanju na ekonomskoj osnovi, jer su nam privredni sistemi međusobno dopunjujući i u skladu s tim zajednički tražimo šansu na svjetskim tržistima. To će nam omogućiti da izgradimo i ojačamo unutrašnji mir i stabilnost, a i doprinijeti izgradnji dobrosusjedskih odnosa", kaže Petrović.

Napominje kako stvaranju boljeg poslovnog okruženja i razvoja grada ne može biti održivo ukoliko se ne realizuje projekat zaštite grada od poplava.

"Moram naglasiti da je do sada mnogo toga urađeno na zaštiti Grada od poplava, odnosno prevenciji, ali moramo da upozorimo po zna koji put na problem uređenja korita rijeke Bosne i da što prije započenemo realizaciju projekta zaštite grada Doboja od poplava vrijednog oko 22 miliona maraka. Ukoliko se ovaj projekat ne realizuje bojim se da grad u budućnosti može doživjeti istu katastrofu kao i 2014. godine, jer klimatske promjene su realnost i moramo biti spremni na njih. I to će biti jedan od naših prioriteta u narednom periodu, jer samo na taj način možemo sačuvati imovinu i živote građana sa jedne strane, dok sa druge strane  možemo privući strane investore stvarajući sigurnije i bezbjednije područje za njihova ulaganja", pojašnjava Petrović, pojašnjavaući kako je cilj da Doboj bude privredni, kulturni, obrazovni i sportsko-rekreativni centar regije, kao i najuređeniji i turistički najatraktivniji grad na rijeci Bosni.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti