Povoljnija kreditna sredstva u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA

27.08.2016. 08:10 / Izvor: Akta.ba
Povoljnija kreditna sredstva u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i UNION Banka d.d. Sarajevo potpisali su jučer u Sarajevu Ugovor o pružanju finansijskih usluga.

Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i UNION Banka d.d. Sarajevo potpisali su jučer u Sarajevu Ugovor o pružanju finansijskih usluga u okviru Kreditno-garantnog fonda SERDA, kao i Ugovor o namjenski oročenom depozitu u okviru pomenutog fonda.

Ugovorima, koje su potpisali direktor SERDA-e Ševkija Okerić i direktor UNION Banke d.d. Sarajevo  Vedran Hadžiahmetović, operacionalizira se funkcioniranje Kreditno-garantnog fonda koji je SERDA uspostavila uz podršku Vlade Kantona Sarajevo.

Time se otvara mogućnost da mala i srednja preduzeća, obrtnici, registrirane startup firme, te registrirani poljoprivredni proizvođači s područja Kantona Sarajevo apliciraju za kreditna sredstva u iznosu od 5.000 KM do 200.000 KM, uz kamatnu stopu od 3,50 posto za kredite osigurane kvalitetnim ili prvoklasnim kolateralom, odnosno 6,00 posto za kredite koji su osigurani drugim kolateralima.

Krediti će se odobravati na period do 60 mjeseci, uključujući grace period do 12 mjeseci za dugoročne kredite.

Kako bi kreditna sredstva bila još povoljnija za krajnje korisnike, Ministarstvo privrede KS je osiguralo dodatna sredstva za subvencioniranje kamatne stope na ove kredite u visini 3 procentna poena.  

Vlada KS i SERDA osigurale su po jedan milion KM, što će se koristiti kao depozitna sredstva, a raspoloživi fond KGF uz multiplikator Banke 10, biti će značajno veći.

Posebnost funkcionisanja fonda je i u tome što će Odjel za garancije KGF SERDA pružiti svu neophodnu tehničku pomoć i podršku klijentima, informirati i animirati privrednike o mogućnostima finansiranja putem Kreditno-garantnog fonda SERDA, vršiti prijem klijenata, pripremati poslovni plan i zahtjev klijenata, te vršiti posjete klijentima prije i po odobrenju kreditnih sredstava u cilju monitoringa njihovog utroška.

Prije upućivanja zahtjeva na dalju proceduru u Banku, Odjel za garancije KGF SERDA analizira i vrši obradu zahtjeva i priložene dokumentacije klijenta, a dok odobravanje i plasman kreditnih sredstava vrši Banka.

Takođe, zadatak KGF SERDA je da prati otplatu kreditnih sredstava i provodi aktivnosti koje se odnose na subvencioniranje kamatne stope kredita korisnika u saradnji s bankom, saopćeno je iz SERDA-e.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti